Chardonnay Birs

Tokaj 2017

Halvány sárga színű, rozmaringos –kovaköves illattal. Közepes testű, kortya gazdag és hosszú, mézédes sárgadinnye dominálja az ízt, érett avokádóra emlékeztető  textúrával. Szép egyensúlyú, elegáns bor. 

Összetétel: chardonnay
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal.Ültetvényünk jóformán a mádi utcasor mellett fordul be északnak, aztán szépen beáll déli irányba. A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt válogatás és néhány órás héjonáztatás után kíméletesen préseltük.

Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

6 hónapos hordós érlelést kapott. 

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,3 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: chardonnay
pH 3,5
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-11
Palackozás 2018-07-25
Érlelés hordós érlelést kapott
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Halvány sárga színű.
Rozmaringos –kovaköves illat.
Közepes testű, kortya gazdag és hosszú, mézédes sárgadinnye dominálja az ízt, érett avokádóra emlékeztető textúrával.