Cabernet Sauvignon

Villány 2016

Élénk bíbor, rózsaszínes szegéllyel. Illatában fekete ribizli, kék áfonya és fűszeres jegyek, leginkább fekete bors dominálják. Ízében is visszaköszön a ribizli frissítő savszerkezete, kortya fűszeres, visszafogott, finoman füstös, a több hónapos hordóban érlelésnek köszönhetően. Egyensúlyos, kellemes és selymes.

Összetétel: cabernet sauvignon
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és az almasavbontás, kihangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

A 24 napos héjon áztatás után 4 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű másod- és harmadtöltésű francia hordókat használtunk.

Az év

2016-ban a kitavaszodás és a rügyfakadás a megszokott időben és ütemben zajlott. Az áprilisi lehűlés később viszont fagyot is hozott magával. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Különösen nagy figyelmet fordítottunk a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére. A meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: cabernet sauvignon
pH 3,65
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-10-15
Palackozás 2017-07-03
Érlelés használt francia hordókban
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Élénk bíbor, rózsaszínes szegéllyel.
Fekete ribizli, kék áfonya és fekete bors dominálják.
Fűszeres, nagyon enyhe finom füstös érzést kelt a több hónapos hordós érlelésnek köszönhetően. Kellemes és selymes.