Cabernet Franc premium

Villány 2015

Fűszeres, gyümölcsös, virágos illat, fahéj, szilva fókusszal. Kortyában friss, hosszú, húsos és sűrű. Komoly test, szép egyensúlyos savak. A pirosbogyós gyümölcsök áradnak a szájban, mielőtt finoman fűszeres, kerek és tiszta tanninokkal lecseng a korty.

Összetétel: cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is. 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.

30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.

15 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet franc
pH 3,64
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-10
Palackozás 2017-07-14
Érlelés használt és új hordókban
Érlelési idő 15 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Érett, sötét szín.
Fűszeres, gyümölcsös, virágos illat, fahéj, szilva fókusszal.
Kortyában friss, hosszú, húsos és sűrű. Komoly test, szép egyensúlyos savak.