Cabernet Franc

Villány 2015

Mély, bordó színű. Illatában enyhén fűszeres szilvás jegyekkel.Ízében cigánymeggy, dohány és fekete tea dominál.  Megjelenése selymesen elegáns.

Összetétel: cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Kézi fürtválogatás, majd a bogyózást követően kézi bogyószelekció. Rozsdamentes tartályban a bogyók egész, roppantás nélküli 3 napos hidegáztatása, majd az alapborok spontán flórával történő irányított erjesztése. Az extrakciós idő 28 nap volt. Hordóban történt az almasav teljes lebontása. 17 hónapot töltött új és főként másodtöltésű francia hordóban.

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,7 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet franc
pH 3,64
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-23
Palackozás 2018-01-15
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Makár, Kopár, Konkoly

Kóstolás

Mély, bordó színű.
Illatában enyhén fűszeres szilvás jegyekkel dominálnak.
Ízében cigány meggy, dohány és fekete tea keveredik.

Korábbi évjáratok

2013

2011

2008