Cabernet Franc

Villány 2012

Érett, sötét, majdnem feketébe hajló szín. Illatában pörkölt fa és koncentrált gyümölcsösség, áfonya, szilva, szeder. Végtelen rétegű, újrakóstolásnál már  a piros bogyós gyümölcsök is megjelennek, majd ahogy egyre jobban nyílik, finom trüffelkrém és kakaó. Íze telt és kerek, húsos bor némi édes fűszerrel, finomra hangolt csokoládés tanninokkal. Jól struktúrált, lendületes és szépívű, komoly potenciállal.

Összetétel: cabernet franc
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is. 

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt rövid ideig áztattuk. Ezt követően hordóban és tartályban történt az erjesztés és almasavbontás.

30 napos héjonáztatással hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit.

19 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (20 %-ban új hordó).

Szüret időpontja: 2012.október 21-25.

A bort 2014. júliusában palackoztuk.

Az év

A 2012-es évjárat izgalmakkal és végletekkel fűszerezetten telt. Januárban nagyon enyhe idő, de februárban már komoly fagyok voltak. A tavaszi indulás jól ment. Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott. Május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A korai fajták a vízhiányos forró nyári időszaknak köszönhetően korai szüretet hoztak. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett várni az elő- és főszüret között. Minden korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,5 g/l
Alkohol 14,5 %
Összetétel: cabernet franc
pH 3,68
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-10-20
Palackozás 2014-07-01
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 19 Hónap
Dűlők Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Érett, sötét, majdnem feketébe hajló szín.
Illatában pörkölt fa és koncentrált gyümölcsösség, áfonya, szilva, szeder.
Íze telt és kerek, húsos bor némi édes fűszerrel, finomra hangolt csokoládés tanninokkal.

Díjak

Díjaink

Korábbi évjáratok

2011

2008