Birtok Hárslevelű

Tokaj 2013

Illatban narancs, mandarin akácvirággal megbolondítva. Szájban a frissesség dominál, amit a zöld bors fűszerezettsége, és az őszibarack zamatossága kísér végig. Könnyed, lendületes a nyári hónapokban kifejezetten ajánlott.

Összetétel: hárslevelű
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztős beoltás, saválló acéltartályban 16,5-18 C-on erjesztettük.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig, azt követöen a kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.

Hordósérlelést nem kapott.

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,6 g/l
Alkohol 12,5 %
Összetétel: hárslevelű
pH 3,21
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-20
Palackozás 2014-04-10
Érlelés tartályos érlelést kapott
Érlelési idő 2 hónap Hónap
Dűlők Nyúlászó

Kóstolás

Halvány sárga, arany bevillanásokkal.
llatban narancs, mandarin akácvirággal megbolondítva.
Szájban a frissesség dominál, amit a zöld bors fűszerezettsége, és az őszibarack zamatossága kísér végig.