Birtok Furmint

Tokaj 2015

Illaában föld és horzsakő, amit széna és citromfű édesít meg. Szájban behízelgő aromás, finom hangolású savakkal. Egres és avokádó végteleníti a kortyot. Tartalmas, hosszan érlelhető bor.

Összetétel: furmint
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt, néhány órás héjonáztatás után kíméletesen préseltük. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 4 hónapig majd tartályos és hordós érlelést is kapott.

2016 augusztusában palackoztuk.

 

Az év

A 2015-ös év leghidegebb hetével indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Ezt követően virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,8 g/l
Alkohol 13,5 %
Összetétel: furmint
pH 3,34
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-09-04
Palackozás 2016-08-12
Érlelés Fahordós és tartályos érlelést is kapott.
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Szent Tamás, Teleki, Holdvölgy, Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Istenhegy, Dorgó

Kóstolás

Halványsárga
Illatában föld és horzsakő, amit széna és citromfű édesít meg.
Szájban behízelgő aromás, finom hangolású savakkal. Egres és avokádó végteleníti a kortyot. Tartalmas, hosszan érlelhető bor.

Korábbi évjáratok

2014