Kalandjaink a kadarkával

Cikkek - 2021-01-25 14:07:33

Villányi munkatársunk mesélt kedvenc fajtájáról és az akkor zajló kadarka klónkísérletekről a Bortársaságnak 2013-ban. Azóta sok minden történt, a legfontosabb, hogy az új klónok államilag elismertté váltak, vagyis telepíthetők.  

Kadarka reneszánsz?

„Igen, van. Az egyik oka egyértelműen a nosztalgia. Még élénken él az  emberek        emlékezetében,  mint asztali bor, a családi étkezések része, bor a nagypapa pincéjéből.  Az  egyetlen vörös fajta talán, aminek mindenki tudta a nevét a fehér  muskotályos és a rizling mellett még akkor is, ha egyáltalán nem volt borivó.

Másrészt, a fajta fontos örökségünk, a magyar bortörténelem  és gasztrokultúra meghatározó része a lecsóval, gulyáslevessel és halászlével együtt.

Harmadrészt sokat várhatunk tőle, mint  a minőségi magyar vörösbor hirvívője a nemzetközi piacon. A kadarka helyi fajta, ezért a felfedezés örömét adja a nem magyar fogyasztó számára, ezt érezzük is a nálunk megforduló külföldiekkel való kóstolások alkalmával.

Más nincs is nagyon, mert a kékfrankos az osztrákok zászlósborává vált okos és tudatos bormarketing révén. Legalábbis egyenlőre.

 Mint fajta, nehéz eset, igaz?

Nehéz fajtának mondják, mert hamar rothad, penészedik. De amikor az ember belemerül a részletekbe, és elindul az igazi megismerés útján, rájön, hogy a komoly minőség a tőkébe fektetett munkával egyenesen arányosan nő. Ami persze nem csak a kadarkára igaz.

A fajta előnye, hogy szárazság- és melegtűrő, ami hosszútávon igen fontos tulajdonság. Gyenge pontja pedig az érzékenysége a szőlőbetegségeket illetően. Többet kell aggódni és dolgozni vele. A fajta egyedi karaktere a nagyon alacsony tannintartalom és a gazdag gyümölcsösség, ami együtt sajátos eleganciát ad a bornak.

Viszont akkora fazon, olyan erős az egyénisége, hogy önállóan is tökéletesen áll a lábán. Nem nyomasztóan nagy test, rengeteg szép részlettel. Fiatalon élmény, ugyanakkor optimális  esetben  jól áll neki az idő. Mi ez, ha nem izgalmas így együtt? A furmint szokott ilyen szenvedélyeket kiváltani a csapatunkon belül, mint a kadarka. És egyformán komolyan is vesszük őket.

 A klónkísérlet és mi

Azt hiszem, a kísérletben résztvevők egyetértenek abban, hogy nem valami helyett, hanem valami mellé kerestünk új jelölteket.

A klónszelekció célja elsősorban az, hogy a növényt ellenállóbbá tegyük a betegségek ellen, ennek érdekében elősegítsük például a vastagabb héj, a kevésbé kompakt, szoros fürt létrejöttét.

A klónok közötti különbség egy skálán helyezhető el.  Vannak kicsit tanninosabb és mélyebb színű jelöltek (pl. P.147,P.167, P.173), a 110-es és 120-as sorozat pedig világosabb, fűszeresebb, légiesebb karaktert jelöli.

Számunkra, villányi dűlőinknek  és a borászati elképzelésnek (fahordós érlelés) megfelelően a kicsit tanninosab,  teltebb jelöltek jönnek szóba, de a 120-as sorozatban is hiszünk, mert kellenek a könnyű jegyek az eleganciához. Szóval a P.9 mellett mi 5 klónjelöltet emeltünk ki, és őket egyenlőre kisparcellában, azonos mennyiségben helyeztük el.

Hosszú még az út, de úgy látjuk, az a titok, hogy nincs titok. Csak meg kell jobban ismerni a fajtát és más fejjel gondolkozni a szőlőben és borászatban egyaránt. De az egész hihetetlenül izgalmas volt szakmailag, főleg azért, mert a kísérlet borvidékeken átívelő.

Fontos,mint mindig a jól megválasztott szüreti időpont, ami egyenlő a tökéletesen érett alapanyaggal. Ez már garanciája a gyümölcsösségnek és a  fűszerességnek is, ha nem maceráljuk agyon a cefrét. Mindezt a használt hordók finom fája csak kiegészíti, teljessé teszi.

A többi nem fajtespecifikus dolog, a tisztaság és a válogatás alap, nálunk a feldolgozáskor a kocsány sem kerül a bogyók közé, ezért kevésbé húzósak vagy éppen zöldesek a tanninjaink.

A jó kadarka könnyed, de nem komolytalan, nem szimplán elegáns, hanem izgalmas. Ellenálhatatlanul vonzóan  jön belőle a gyümölcs és fűszer, az első találkozásra is.

 Jó az öreg a háznál, de…

Nem vitatható az öreg tőkék minőségbeli fölénye, de a szőlőnél gazdasági életkor is van. Hiába régi, ha tőkehiányos, leromlott állapotú az ültetvény. Ez sem gazdaságosságban, sem a minőségben nem fog jelentkezni. Nagyon szerencsések és sajnos nagyon kevesen vannak azok, akik egy mindenkoron átívelő, végig megfelelő kézben gondozott öreg tőkés ültetvény tudhatnak magukénak. Ezek gyakorlatilag a fajtafenntartás hazai gén állományai. Nálunk az Ördögárokban levő ültetvény 10 éves. És törekszünk arra, hogy a következő nemzedék már élvezhesse az öreg tőkék igazi élményét.

A kadarka kiemelt fajtánk. Siklóson, a Zuhányában telepítettünk, sokat várunk tőle, figyeljük, hogy a különböző adottságú években mire képes.

 Kadarka és paprika-egy közhely újjászületik

„Háziasszony is vagyok, imádok főzni! Tudjuk, hogy a kadarkát mennyire jól lehet a hagyományos ételeink mellé párosítani, a gazdag, mégis egyszerű paprikás egytálételek mellé. Ez nem fog belőlünk kikopni, hogy szeretünk egyféléből jó nagyot enni!  Tudom persze, hogy a magyar konyha újragondolásán mennyi remek séf fáradozik, de azt garantálom, hogy az újragondolt gulyás vagy krumplistészta mellett a közeljövő kadarkái nem vallanak szégyent! Egyszerűen, de tökéletesen fognak összemuzsikálni.”