A dédapa: Rohonczy Gedeon

Cikkek - 2017-12-29 19:11:02

Krisztián apai dédapja, Rohonczy Gedeon országgyűlési képviselő, földbirtokos, borász, lótenyésztő, feltaláló és sármőr 1852. január 15-én született Budapesten.

Törökbecsei birtokán 1890 után meghonosítja a krokánt, egy Észak-Afrikából hozott szőlőfajtát, amelyből ezen a néven bort kezd készíteni. Céltudatos nemesítés eredményeként született Rohonczy Gedeon Tisza Gyöngye sárgadinnyefajtája.

Részt vett az 1902-ben megalakult „Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete"-ben. Birtoka 650 kat. holdra terjedt ki, ahol 100 kat. holdon termesztett 120 különböző fajtájú szőlőt.

Terményeit és borát Budapesten, saját zöldség-gyümölcs üzletében árulta az Egyetem tér 5. alatt (ma Pázmány Péter Gyógyszertár az ELTE Jogi Karával szemben.)

Lakása innen kényelmes séta távolságban volt, a Ferenciek tere 2. szám alatti Királyi Bérházban.

Élete

Édesapja, Rohonczy Lipót 1848-ban a szabadságharc alatt a gróf Károlyi huszárezred ezredese volt. A forradalom végén megsebesült, elfogták és halálra ítélték. Barátai közbenjárására azonban ítéletét életfogytiglan rabságra módosították. Olmützben raboskodott, 1851-ben, Gedeon születése előtt pár hónappal kegyelmet kapott. 1861-ben halt meg.

Édesanyja Sissányi Klára, Törökbecse kegyurának, Pavle Hadžimihajlonak az unokája, akinek a 2000 holdas törökbecsei hozománya alapozta meg a Rohonczy család uradalmát. Tanulmányai befejeztével törökbecsei birtokán gazdálkodott.

1874-ben eljegyezte Lónyai Flórát, Lónyai Albert leányát, majd 1875 május 4-én megházasodott.

Az 1879-as szegedi árvíz alkalmával helyettes kormánybiztosa volt s élénk részt vette a mentési munkálatokban, amiért a királytól elismerő nyilatkozatot nyert.

A politikus

A Tisza Kálmán által vezetett Szabadelvű Párt tagja, amely 30 éven keresztül kormányozta az országot. A parlamentben a Vízügyi Bizottság munkájában vett részt. 1878 és 1901 között Törökbecse képviselője.

Ismert volt bőbeszédű és mulatságos parlamenti beszédeiről, amelyet Mikszáth Kálmán is kifigurázott írásaiban.

1898. február14-én kilépett a Szabadelvű Pártból. Kilépésének egyik okát a február 12, 13-án tartott képviselőházi ülésen mondott beszéde idézte elő, melyben az 1896-os általános választásokat bírálta. A másik ok a Bánffy-kormányzat erélytelensége volt a szocialista mozgalommal szemben.

1902-ben Kelemen Béla függetlenségi és 48-as párti jelölt legyőzi a tápéi kerületben, így megszűnik parlamenti képviselő lenni.

A párbajhős

Több alkalommalis párbajozott. Báttaszéki Lajossal történt párbaja miatt 1 napi fogházzal büntetik.

Folyosói szóváltás és lökdösődés után Rohonczy Gedeon kormánypárti képviselő rálőtt az őt és párttársait hevesen szidalmazó fiatalemberre, bizonyos Schamorzil Kálmánra, akinek a sérülése nyolc napon belül gyógyult.

A lótenyésztő

Rohonczy Gedeon Alagon és Törökbecsén is tartott fenn istállót, 1901-ben 22 idomítás alatt álló lova volt, amivel szép eredményeket ért el lóversenyeken. 1901 tavaszán vette fel Fred Foster amerikai trénert, akinek módszerével zajos sikereket ért el. 1910-ben feloszlatta istállóját, de tenyésztéssel továbbra is foglalkozott.

A feltaláló, sportember és sármőr

Rohonczy Gedeon feltalálta a Kolombus néven ismert korcsolyát, ami könnyű fel- és lecsatolásáról lett híres.

" Columbus a neve az ujonan feltalált korcsolvának, s a feltaláló Kobonczy Gedeon ur, aki már a korcsolyánál egy bokakötő alkalmazásával is magára vonta a figyelmet. De ez uj találmánya valójában genialis és valódi Columbustojás, egyszerű és czélszerü, s hivatva látszik lenni, az eddig alkalmazott összes korcsolyákat a forgalomból kiszorítani. Rohonczy Gedeon ur már 11 államban szerezte meg a kiváltságot korcsolyáira, s a jövő hó elején már kapható lesz Budapesten." Amerikai szabadalmat szerzett egy bokatámogató korcsolyapántra is. A jégtánc első hazai virtuózai között szerepel Jungfer Matild és Rohonczy Gedeon párosa. Rohonczy az 1890-es években pompás jégünnepélyeket is szervez majd a báli szezonban, látványos díszletekkel, jelmezes bemutatókkal, több ezer fő részvételével. Jungfer Matildban a világszínvonalú díszmű-lakatos és gyáros, Jungfer Gyula leányát sejtjük.

"A Budapesti Korcsolyázó Egyesület villamos gömbökkel és reflektorokkal kivilágított jégpályáján mult vasárnap este (1893 január 15) nagyszabású jelmezes korcsolyünnepély folyt le. A jégre csak jelmezben és korcsolyával lehetett jutni. A jégpályának a Nádor-sziget felé esö oldalán volt felépítve az impozáns jégvár. Nagy hódombot emeltek s azt bástyaalaku falakkal vették körül. A jégvár előtt egy csomó jegesmedve bámulta a két jeges gigerli művészies korcsolyázását. A jégvár tetején a katona banda játszott, mig odabenn, mint utóbb kitűnt. Hófehérke didergett, várva derék felszabaditóját, Karneval herczeget, kinek nagy serege a bekerített vár közelében mutatkozott."

1893 júliusában a Dobsinai-jégbarlangban jégünnepélyt is rendezett, kosztümös jégtáncosok részvételével. Sauska Krisztián szenvedélyes, mozgalmas életű apai dédapját 1929. október 14-én, Budapesten érte a halál. Gazdag szellemi örökségét a szűkebb és tágabb család folyamatosan kutatja.

Még több olvasnivaló:

Rohonczy Gedeon Geneology: https://www.geni.com/people/Gedeon-Rohonczy-de-Felsőpulya/6000000009755326615

Rohonczy Gedeon:  Jelszó: "Az őrült" (Pesti Könyvnyomda Részvénytárs, 1898)

André Károly: Rohonczy Gedeon-könyvbemutató riportfilm

https://www.youtube.com/watch?v=ljFul4_rEHM

http://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-irok-elete-es-munkai-szinnyei-jozsef-7891B/r-A2FE9/rohonczy-gedeon-felso-pulyai-A51D0/

Mikszáth Kálmán: Cikkek és karcolatok

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/mikszath/cikkek2/html/index.htm

Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:Zimmy/Készülő_cikkek/Rohonczy_Gedeon

http://www.meselohazak.hu/2017/05/21/viragtenger-ferenciek-teren-kiralyi-berhaz/