2011/ Cuvée 7 vertikális

Cikkek - 2019-03-14 17:56:12

A 2011-es Cuvée 7 Siklósról, Villányról és az évjáratról..

2011

Potenciál és tapasztalat egyensúlyban

“Négy sikeres és a tragikus 2010 szüret után valahogy megszállt minket a nyugalom. Éreztük a ritmust, elkezdtünk új telepítéseket tervezni, tudtuk, hogy mi-miért teszünk. Olasz szőlész kollégánkkal, Stefano-val rengeteg jó estét főztünk végig, soha ennyi egyszerű, de tökéletes pizzát és tésztát nem ettem. Friss olivaolaj, jó tészta, igazi parmezán jött vele, a friss paradicsom, hagyma, zöldfűszer meg echte villányi volt. Nagyon kíváncsi vagyok, kinek mi lesz a véleménye erről a két borról. Igazából mostanra lehet érezni az évjáraton, mi a minőségi hordó hivatása a borászatban. Mit ad hozzá egy olyan erős alapanyaghoz, mint a 2011-es. A fa már nincs ott és mégis ott van, észrevétlenül meghatározva az egész borélményt.”

Pohl Péter birtokigazgató

Az év: 2011 maga volt a terápia a komoly kihívásokkal teletűzdelt 2010 után, amikor nem is tudtunk Cuvée 7-et készíteni a szüretelt szőlő minősége miatt.

A fiatal telepítések egyenetlen tőkéi is végre beértek, megerősödtek és magukra találtak. Jó időben történt a rügyfakadás, késői fagyok nem tettek kárt az ültetvényekben. Változatos, esővel tarkított volt a tavasz, aztán beköszöntött a jó idő. Ez “meghúzta” a szőlőt a korai hajtásnövekedés fázisában, közben pedig elegendő nedvesség maradt a talajban a fejlődéshez. A folytatás is ötcsillagos volt, napsütéses és szellős idő a virágzáskor. A hosszú periódus alatt az egyes szőlőfajták szépen kötődtek, előrevetítve a jó szüret lehetőségét. Később sem tört meg a lendület, a július közepi zsendülés indulásától az érés szépen lassan, de kiegyenlítetten haladt. A hónap utolsó hete szeles volt, ami enyhe vízhiányt idézett elő. Ez nem feltétlenül hendikep a nagyborok esetében, segíti az aromák szintézisét. A hosszú, meleg nyárutó az éjjel már hűs októberrel együtt nagyot alkotott: november elejére végeztünk a szürettel és nem akármilyen minőség került feldolgozásra.

Cuvée 7  Villány 2011

Szőlőfajták: cabernet sauvignon (65%), cabernet franc (21%) és merlot (14%).

Dűlők: Ördögárok, Konkoly és Kopár, löszös-agyagos talaj. 

Mi ilyennek kóstoltuk: Illatában sok fűszerrel indít, főleg fekete fűszerek, bors és szegfűszeg. A gyümölcs a háttérben jó támasz, leginkább kék áfonya, kökény. Nincs édesség, fűszerességével hódít. Ízében ugyanez a vonal marad meg, fűszeres telt, rengeteg tanninnal, ami a hordóból és a gyümölcsből jön, emellé ad simítást a finom karamell. Nagyon magabiztos bor. A kétharmados arányú igen fűszeres és markáns sauvignon és a gyümölcsös merlot közé a cabernet franc épül be kakaós, finomabb fűszeres jelleggel. Még sokáig nagyon élvezetes bor.

Borászat: tartályos érlelésű, irányított erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Használt (40%) és új (60%) francia hordóban érett 18 hónapig. 2013 júliusában palackoztuk.

Cuvée 7  Siklós 2011

Szőlőfajták: merlot (34%), cabernet sauvignon (33%) és cabernet franc (33%).

Dűlők: Makár, meszes homokos lösztalaj. 2003-2004 telepítések, vagyis mind fiatal szőlő.

Mi ilyennek kóstoltuk: Üde, élénk, pirospozsgás. Illatában finom hordóaromák, cseresznye, ribizli és csipkebogyó, a merlot áradó gyümölcsösségével és a cabernet franc gazdag fűszer arzenáljával. Ha a bordeaux-i példát vesszük alapul, ez a bor kétségkívül a jobb parti vonal, lágyabb, selymesebb karakterrel. Még rengeteg ideje van.

Borászat: tartályos érlelésű, irányított erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Használt (75%) és új (25%) francia hordóban érett 18 hónapig. 2013 augusztusában palackoztuk.