2009/ Cuvée 7 vertikális

Cikkek - 2019-03-14 17:54:58

A 2009-es Cuvée 7 Siklósról és Villányról, valamint az évjáratról.

2009

Nagy évjárat, jégveréssel

„A szüretben érkeztem pincemunkásnak, minden nap vonatoztam Pécsről. Belecsöppentem a munka közepébe, emlékszem, mennyire izgalmas volt, hogy mindent külön szedtünk, külön erjesztettünk, hogy lássuk a területek karakterét, erősségeit, szinte sorokra lebontva. A mai munkamódszerünket modelleztük, kicsiben. Egyszer egy hosszú, fárasztó nap végén indulni készültem haza, Péter meglepve kérdezte: „Még mindig Pécsről jársz? Miért nem költözöl Villányba?” Hirtelen minden megvilágosodott, még aznap este összepakoltam a cuccomat, fordultam és visszajöttem, azóta itt élek. Sokáig kollégákkal laktam, egy ideje pedig van egy pici házam Palkonyán.”

Futó Júlia borász

Az év: Minden szuperül kezdődött, elegendő csapadékkal a földben. A nedvkeringés hamar megindult a kora tavasztól enyhe időjárásnak köszönhetően, a rügyfakadás is szépen végbement.

Júniusban, július elején jött a balszerencse –Villányban gyors egymásutánjában két, Siklóson egy alapos jégverés formájában. Utána özönvízszerű esők következtek sorozatban, jócskán nehezítve a szőlőmunkát.

Csapataink egész nyáron harcban álltak a szőlőbetegségekkel szemben is, amelyre csak a késő júliustól, augusztustól beköszöntő nyár hozott végre enyhülést. Az érésbeli lemaradásokat be tudták hozni az ültetvények, ebben nagy szerepe volt a hosszú, meleg őszi napoknak. A szedési időpontokat próbáltuk a nehéz évjárathoz igazítani. A tanninoknak plusz érési időt adva kitoltunk mindent, amennyire lehetett, vállalva, hogy az alkoholok kissé magasabbak lesznek az évjárat boraiban.

Cuvée 7  Villány 2009

Szőlőfajták: merlot (38%), cabernet sauvignon (31%), cabernet franc (21%) és syrah (10%).

Dűlők: Ördögárok, Konkoly és Kopár, löszös-agyagos talaj.  2003-2004 telepítések, vagyis mind fiatal szőlő.

Mi ilyennek kóstoltuk: Mély bordó szín, elegáns, tiszta, szépen összeérett illat, melyben a kései gyümölcsök - szilva - pici fahéjjal, intenzív fűszerességgel friss avarral keverednek. Ízében komplexitás, minőségi hordó és gyümölcs jellemzi. Tanninokban gazdag, édes és földes egyszerre. Szép ívű, aromagazdag bor, savai még mindig szépek, csak már nem a primer gyümölcsösség, inkább a finom likőrösség irányába. 

Borászat: tartályos érlelésű, irányított erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Használt (40%) és új (60%) francia hordóban érett 18 hónapig. 2011 júliusában palackoztuk.

Cuvée 7  Siklós 2009

Szőlőfajták: merlot (34%), cabernet sauvignon (33%) és cabernet franc (33%).

Dűlők: Makár, meszes homokos lösztalaj. 2003-2004 telepítések, vagyis mind fiatal szőlő.

Mi ilyennek kóstoltuk: Mély bordó színű, nagyon elegáns bor, illatában intenzív fűszerességgel és tavaszi virágokkal, ibolyával, harangvirággal. Telt,vastag bor, tiszta, érett és gyümölcsös - szeder, fekete ribizli ízekkel. Meglepő, hogy a mindig hűvősebb és légiesebb Siklós ilyen vastag textúrát mutat, ennyi év után.

Borászat: tartályos érlelésű, irányított erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Használt (50%) és új (50%) francia hordóban érett 18 hónapig. 2011 júniusában palackoztuk.