2007/ Cuvée 7 vertikális

Cikkek - 2019-03-14 17:55:13

A 2007-es Cuvée 7 Siklósról és Villányról, valamint az évjáratról.

2007

Vakrepülésben

“Kapásból az jut eszembe, hogy az étterem, ahol most ülünk, teljesen üres volt, a mai hatalmas csillár felettünk és kész. Volt helyünk. Az első évjárat még hordóban volt, úgyhogy nem volt más hátra, mint a kezdők magabiztosságával vakon indulni a második szüret felé. Amitől annyira odavoltunk, az a siklósi hegytető szellőssége és a villányi dűlőink vibráló forrósága. Tudtuk, hogy ez két olyan erős szín a palettán, ami külön kell nekünk. Ma már tudjuk, hogy - bár furcsa módon savban gyakran ugyanaz a két bor - nagyon is kóstolható a különbség, illata, súlya, textúrája ég és föld. Hát így született a két hetes.”

Sauska Krisztián

Az év: Az enyhe időnek köszönhetően igen korai rügyfakadással indult. Két-három héttel voltunk előre június-júliusban, kiegyensúlyozottan érte a meleg a fürtöket. Amíg aztán augusztusban beütött  a kánikula, de ez már nem ártott a szőlőnek,csak emelte az ízintenzitást és gazdagságot. Simán és optimistán meneteltünk a kora októberi szüretig.

Cuvée 7 Villány 2007

Szőlőfajták: merlot (42%), cabernet sauvignon (26%), cabernet franc (22%), syrah (10%).

Dűlők: Ördögárok, Feketehegy és Kopár, löszös-agyagos talaj, 1980 -2004 telepítések.

Mi ilyennek kóstoltuk: Majdnem fekete, mélyvörös karimával. Áfonya, fekete cseresznye és medvecukor az illatban, mögötte kávé, kakaó és föld. Kortya masszív, tiszta, selymes tanninokkal, dohánnyal és újra feketekávéval. Hosszan a szájban marad, finom meleg vaníliás fűszerességet hagyva maga után.

Borászat: tartályos érlelésű, irányított vadélesztős erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Új francia (97%) és amerikai (3%) érett 18 hónapig. Derítetlen, szüretlen. 2009 májusában palackoztuk.

Cuvée 7 Siklós 2007

Szőlőfajták: merlot (33%), cabernet sauvignon (33%) és cabernet franc (34%).

Dűlők: Makár, meszes homokos lösztalaj.

Ilyennek kóstoltuk: Bordóba hajló rubinvörös, illatában viola, vanília, bőr es vörösbogyós gyümölcsök. Ízében tiszta és egyensúlyos,  földes és vadhús, édes vadmáj ízjegyekkel. Kortya selymes, hűvös és hosszú.

Borászat: tartályos érlelésű, irányított erjesztéssel készült, teljes almasavbontással.

Új francia (97%) és amerikai (3%) érett 18 hónapig. 2009 májusában palackoztuk.