Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Tokaj 2003

Nagyrészt furmint, kis hárslevelűvel. Ragyogó aranyszín. Illatában vanília, aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack jelennek meg. Kortyában  vanília, ananász,  mazsola és sütőtök társul be. A cukrot vibráló, élénk savak egyensúlyozzák. Libamáj és finom érett francia sajtok álombeli párja.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 10 %
Kiszerelés: 0,5 l
Részletek

Dűlők

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.

Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.

Dűlőink Tokajban

Szőlészet-Borászat

Az alapborhoz ézzel szüreteltük és egész fürtben préseltük a szőlőt. A tőkéről kézzel, egyesével szüreteltük az aszúszemeket. A bor új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt 8 hónapig. 36 hónapig  érleltük új tölgyfahordókban (főként magyar, de  francia és amerikai tölgyfa hordókban).

cukor: 222 g/l

Az év

2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban, május elején következett be. Az érés átlagos módon zajlott. A meglehetősen száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár követte. A szüret 2003. november 4-én kezdődött és 2004. január 14-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum hét fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos.

Részletek

Megnevezés Desszertbor
Sav 9,2 g/l
Alkohol 10 %
pH 3,37
Kiszerelés 0,5 l
Szüret kezdetének időpontja 2003-11-04
Palackozás 2006-11-21
Érlelés új tölgyfahordóban (magyar, francia, amerikai)
Érlelési idő 36 Hónap
Dűlők Medve, Úrágya, Birsalmás

Kóstolás

Ragyogó aranyszín.
Illatában vanília, aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack jelennek meg.
Kortyában vanília, ananász, mazsola és sütőtök társul be. A cukrot vibráló, élénk savak egyensúlyozzák.

Díjak

Díjaink