Furmint / Medve

Tokaj 2013

Telt és arányos dűlőszelektált száraz furmint a lucfenyő, borókabogyó és erdei levegő illatával, rózsabors és menta ízjegyekkel, finom savakkal. Vibráló  özöne az aromáknak és ízeknek, évek múltával egyre elegánsabb, szikárabb, részletgazdagabb lesz majd.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Medve

Egyike a legmagasabban fekvő ültetvényeinknek. A talaj erodálódott felületét vastagon borítja riolit, nyiroktalaj hézagokkal, gazdag kőszázalékkal. A 10-30 éves telepítések együttesét erdő veszi körül, ami hűti a szőlőt és lassítja az érést, a gyantás fenyőillat a dűlő boraiban is szépen mutatkozik. Legalább ennyire meghatározó a talaj szupermagas magnéziumszintje (a szakértők a Rajna-vidékét és a rajnai rizlinget emlegetik mindig), amely a vibráló ásványosság mellett tűzkő-illatot és fanyar, frissítően kesernyés karaktert ad az innen származó boroknak. Nagyon szeretjük a Medvében ezt a vadságot és fontosnak tartjuk, hogy a minden évjáratban megjelenjen ez a pengeéles, tiszta íz.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt és alaposan átválogatott szőlőt kisméretű szüretelőtálcába gyűjtöttük, amit éjszakára hűtött körülmények között tároltunk. A bogyózott termést néhány órás cefreáztatást követően majd préseltük, ülepítés után fajélesztővel oltottuk be a mustot. Fahordóban erjesztettük. Finomseprőn tartottuk 6 hónapig, a kétszer fejtett bort április elején házasítottuk a legszebb hordók kiválasztását követően (új és kétéves francia hordó). Palackozásig acéltartályban tároltuk. 60 %-ban bontottunk almasavat.

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,5 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,29
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-10-19
Palackozás 2015-08-15
Érlelés új és használt francia hordóban
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Medve

Kóstolás

Elegáns sárga.
Illatában lucfenyő, borókabogyó és erdei levegő.
Rózsabors és menta ízjegyekkel, finom savakkal. Vibráló özöne az aromáknak és ízeknek, évek múltával egyre elegánsabb, szikárabb, részletgazdagabb lesz majd.