Furmint / Birsalmás

Tokaj 2012

Kamilla, tavaszi mező és aszalt kajszibarack aromákkal indít, melyhez mangó és akácméz társul a kortyban. Íze aztán áthajlik  fűszerek világába, kakukkfű és rozmaring zárja a mély, hosszú kortyot. Savai harmonikusak, hordós jegyei diszkrétek.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Dűlők

Birsalmás

Ültetvényünk  jóformán a mádi utcasor mellett fordul be be északnak, aztán szépen beáll déli irányba.  Fekvése és talajösszetétele - erodált, riolittufás barna vörösagyag - révén gazdagon ásványos és összetett borokat ad, magas érlelési potenciállal. Teteje egészen különleges minőségű fiatal chardonnay, alja 17 éves furmint. Mindkettőnek nagy szerep jut a pezsgőinkben.

A területet évek óta alakítjuk, egységesítjük: megállítottuk az eróziót és megújítottuk a többszáz éves támfalakat, szárazon rakott  súlytámfal védi olyan dőlésszögben, hogy ellenálljon a lezúduló víz erejének. Nem tudunk betelni ezzel a dűlővel, olyan szép és tartalmas.  Erő, szépség és méltóság súlyos keretben, akár egy ikon.

 

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt és alaposan átválogatott szőlőt kisméretű szüretelő tálcába gyűjtjük, amit éjszakára hűtött körülmények között tároltunk. A bogyózott termést néhány órás cefreáztatást követően majd préseltük, ülepítés után fajélesztővel oltottuk be a mustot. Fahordóban erjesztettük. Finomseprőn tartottuk 6 hónapig, majd a kétszer fejtett bort április elején házasítottuk a legszebb hordók kiválasztását követően (főleg 1-2 éves francia, de kevés magyar fahordó). Palackozásig acéltartályban tároltuk. 60 %-ban bontottunk almasavat.

Az év

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, Sauvignon Blanc és a Pinot Noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet. Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,1 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,29
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2012-09-28
Palackozás 2014-06-12
Érlelés új és használt magyar és francia hordókban
Érlelési idő 6 Hónap
Dűlők Birsalmás

Kóstolás

Elegáns sárga.
Kamilla, tavaszi mező és aszalt kajszibarack aromákkal indít.
Mangó és akácméz a kortyban. Majd íze áthajlik a fűszerek világába, kakukkfű és rozmaring zárja a mély, hosszú kortyot.

Díjak

Díjaink