Furmint

Tokaj 2016

Halvány szalmasárga, némi zöld tónusos beütéssel. A karakteres  furmintillathoz tűzkő és füge társul. Kortyában mangó és kivi. Szájban friss és izgalmas, vulkanikus sóssággal.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt, néhány órás héjonáztatás után finoman préseltük. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás is, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 2 hónapig . Tartályos és hordós érlelést is kapott. (10% hordós)

Az év

A 2016-os évben az enyhe csapadékos telet követően hamarabb fakadtak az ültetvények. Tavasszal a hajtások növekedése korai fakadást követően lassú tendenciát mutatott. A nyár első fele meleg és száraz volt, később majdnem minden héten nagyobb mennyiségű csapadék hullott. Nyár végén kezdtük el a szüretet a Pinot noirral és a pezsgő alapborokkal. Önmagában az érettség, és az aromatika is kedvező az évjárat boraiban, de a 2016-os évet a könnyedebb műfajra hangoltuk. Bátran mondhatjuk, hogy a 2016-os év a pezsgő éve volt.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,1 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,41
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2016-09-08
Palackozás 2017-02-01
Érlelés hordókban és tartályban
Érlelési idő 2 Hónap
Dűlők Nyúlászó, Budaházi, Holdvölgy, Padihegy, Birsalmás

Kóstolás

Halvány szalmasárga, némi zöld tónusos beütéssel.
A karakteres furmintillathoz tűzkő és füge társul.
Kortyában mangó és kivi. Szájban friss és izgalmas, vulkanikus sóssággal.