Cuvée 5

Villány 2009

„Blockbuster bordói házasítás, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc. Érett pirospogyósgyümölcsök, édes, friss fa (...) A primer gyümölcsösséget bőr, fa, kávé és csokoládé követi a kortyban. Vonzó bor, valószínűleg rendkívül szépen fog fejlődni a következő években. Hogy kibillen-e az egyensúlyából, vagy elmegy az érett, hatalmas bordói borokat idéző remek oxidatív édesség irányába, még a jövő zenéje, hamarosan kiderül. Nagyon kíváncsi vagyok rá.” (Christopher Burr MW, 2015)

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 15 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatással  hangsúlyoztuk a fajta vezető jegyeit, aromáit.

Kíméletes préselést követően 19 hónapos tölgyfahordós érlelést kapott. (80 %-ban új hordó).

Szüret időpontja: október 14-25.

Az év

A 2009-es esztendő nagyon jól kezdődött. Elegendő csapadékkal a földben, a már kora tavasztól enyhe időjárásnak köszönhetően a nedvkeringés hamar megindult, a rügyfakadás is szépen végbement. A júniusban és július elején lévő jégverések nem került el minket sem. Ezután özönvízszerű esők következtek sorozatba. Az érésbeli lemaradásokat be tudták hozni az ültetvények, ebben nagy szerepe volt a hosszú, meleg őszi napoknak. A szedési időpontokat próbáltuk az évjárathoz igazítani. A tanninoknak plusz érési időt adva kitoltunk mindent, amennyire lehetett.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,2 g/l
Alkohol 15 %
pH 3,53
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2009-09-08
Palackozás 2011-07-06
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 19 Hónap
Dűlők Zuhánya, Makár, Ördögárok, Konkoly

Kóstolás

Érett mélybordó-rubin
llatában piros- és feketeribizli, később ibolya, jó kakaó és dohány.
Kortya jólesően tele gyümölccsel, harmonikus és elegáns. Jó struktúrájú, gazdag tanninszerkezetű bor.