Cuvée 11

Villány 2013

Kékfrankos, syrah, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása.  Mélybordó színű, piros bevillanásokkal. Illatában meggy és füge, ízében elsőre érett fekete cseresznye, aztán lopakodnak a gyümölcs mellé a  fűszeres, mogyorós, finom pörkölési aromák.  Jó egyensúlyú, klasszul strukturált bor, hosszú, sötét csokoládés kortya jó ideig a szájban marad.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

Az előhűtött szőlőfürtöket kézzel, a szemeket kézzel és géppel válogattuk át.  Az egészséges szemeket erjesztőtartályban hidegáztattuk három napig, aztán fajélesztővel oltottuk be. A cefrével való teljes kontakt idő 25-30 nap, volt mely alatt csömöszölést és körfejtést egyaránt alkalmaztunk. Préselés után hordóban történt a teljes almasavbontás. A bor 13 hónapig érett  70% használt, 30% új francia hordóban.

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5.9 g/l
Alkohol 14 %
pH 3,54
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-23
Palackozás 2016-08-01
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 13 Hónap
Dűlők Zuhánya, Diósviszló, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Mélybordó színű, piros bevillanásokkal.
Illatában meggy és füge.
Ízében elsőre érett fekete cseresznye, aztán lopakodnak a gyümölcs mellé a fűszeres, mogyorós, finom pörkölési aromák.