Chardonnay/ Birs

Tokaj 2013

Halvány sárga színű, körtés-mézes illatú és üde. Klassz feszes, nem folyik szét a szájban. Finom ásványos sósságát a Birsalmás-dűlőnek köszönheti, körtés-almás, rózsaborsos pikantériája, meg kortyának szép hossza valami finom halat juttat eszünkbe, mondjuk sült pisztrángot petrezselymes-vajas újburgonyával.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ℃
Alkohol: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt válogatás és néhány órás héjonáztatás után kíméletesen préseltük. Hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 7 hónapig.

7 hónapos hordós érlelést kapott. (27% új hordó)

 

Az év

A 2013-as év tele hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére és elnyúlt a virágzás is. A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben. Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Az évjárat kiváló minőséget sejtet.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,8 g/l
Alkohol 13,5 %
pH 3,45
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-12
Palackozás 2014-07-16
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 7 Hónap
Dűlők Megyer, Padihegy, Birsalmás

Kóstolás

Halvány sárga színű.
Körtés-mézes illatú és üde.
Klassz feszes, nem folyik szét a szájban. Finom ásványos sósságát a Birsalmás-dűlőnek köszönheti. Körtés-almás, pikáns rózsaborsos. Kortya szép hosszú.