Chardonnay

Tokaj 2017

Könnyed és friss illatában finom akácvirág és sárgadinnye ötvöződik. Szájban kerek,  savtartalma üdíti a kortyot, és kedves lecsengéssel kíséri. A fajtajellegeken túl friss mangó és körte hízeleg a nyelvünkön.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Kézi szüretelést követően a szőlőt 5 C​0-ra hűtöttük. A bogyózást-enyhe zúzást követően 6 órás cefreáztatás következett. A préselés kíméletes, alacsony nyomáson történt. Tartályban a kontrollált alkoholos erjedés, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Kizárólag tartályos érlelést kapott.

 

 

Az év

A tél fagyos volt, szerencsére a januári havazás betakarta a talajfelszínt, ezzel megvédve előző évben elültetett kistőkéinket a fagyástól. A rügyfakadás március végén következett be, az eső elegendő volt a szőlő növekedéséhez. A virágzás nyár elején tökéletesen zajlott. Utána a kevés eső miatt a furmint fürtök ismét rövid idő leforgása alatt teljesen zártak lettek és rendkívül tömöttre hízták fel magukat. Ennek következménye lett később a szeptembertől virágkorát élő botrytis. A meleg nyár hatására a szőlő érése felgyorsult, így már augusztus harmadik hetében elkezdtük a pezsgő alapbornak tervezett szőlők betakarítását. A szemek léaránya kiváló volt, a mustok jól ülepedtek. Az erjedések utáni kóstolók után optimistán készítettük el a házasítási alapokat. Pezsgő szempontból remek évet könyveltünk el. A száraz borok alapanyaga egészséges és aroma gazdag. Gazdagon nyertünk édes alapbort is. A dűlős borok alapanyaga nagyon jó lett. Régen vártunk már egy olyan évre, amikor a száraz borok mellett kitűnő édes alapokat is szüretelhetünk! Most így lett, aszú és késői szüretelésű. boraink is lesznek majd 2017-ből.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,6 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,56
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2017-09-11
Palackozás 2018-07-03
Érlelés Csak tartályos érlelést kapott.
Érlelési idő 3 hónap acél tartályban Hónap
Dűlők Megyer, Birsalmás

Kóstolás

Halvány sárga színű.
Illatában finom akácvirág és sárgadinnye ötvöződik.
Szájban kerek, könnyű, savtartalma üdíti a kortyot, és kedves lecsengéssel kíséri. A fajtajellegeken túl friss mangó és körte hízeleg a nyelvünkön.

Korábbi évjáratok

2016

2015