Cabernet Sauvignon

Villány 2015

Színe mélyvörös, hagymalila karimával. Illata fűszeres, de lekváros felütéssel nyit, ami lassan nyílva egyre többet mutat gyümölcseiből. Meggy szilva, ribizli, kökény kellemesen vezeti a kortyot. Izmos tanninok, egész estés élmény.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13.5 %
Kiszerelés: 0.75 l
Részletek

Dűlők

A Villányi-hegység alapkőzete tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal. Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú, élénk, gyümölcshangsúlyos és légies borokat ad, ahol pedig mészkővel keveredik, megjelennek Villány jól ismert tüzes-fűszeres jegyei is.

Szőlészet-Borászat

A beérkező szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és az almasavbontás, kihangsúlyozva a fajta elsődleges jegyeit.

A 24 napos héjon áztatás után 5 hónapos hordós érlelést kapott. Kis méretű francia hordókat használtunk (20 %-ban új hordó).

Az év

2015-re sok nedvesség maradt a talajban az előző évből, a tél enyhe volt. A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek. Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok. A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet. Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5.9 g/l
Alkohol 13.5 %
pH 3,6
Kiszerelés 0.75 l
Szüret kezdetének időpontja 2015-10-12
Palackozás 2016-05-04
Érlelés Új és használt francia hordókban
Érlelési idő 5 Hónap
Dűlők Makár, Ördögárok, Kopár

Kóstolás

Színe mélyvörös, hagymalila karimával.
Illata fűszeres, de lekváros felütéssel nyit, ami lassan nyílva egyre többet mutat gyümölcseiből.
Meggy szilva, ribizli, kökény kellemesen vezeti a kortyot. Izmos tanninok, egész estés élmény.