Cabernet Franc

Villány 2013

Érett fekete cseresznye aromákkal induló, jótestű, de nem nehéz bor. A szájban bogyós gyümölcsök, dohány és kávé dominál, tanninjai finomak, egyensúlya remek.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 ℃
Alkohol: 14,5 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

Kézi fürtválogatás, majd a bogyózást követően kézi bogyószelekció. Rozsdamentes tartályban a bogyók egész, roppantás nélküli 3 napos hidegáztatása, majd az alapborok spontán flórával történő irányított erjesztése. Az extrakciós idő 28 nap volt. Hordóban történt az almasav teljes lebontása. 17 hónapot töltött új és főként másodtöltésű francia hordóban.

 

Az év

2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 5,73 g/l
Alkohol 14,5 %
pH .
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2013-09-23
Palackozás 2016-01-10
Érlelés új és másod töltésű francia hordókban
Érlelési idő 17 Hónap
Dűlők Makár, Kopár, Konkoly

Kóstolás

A pohárban rubinpiros.
Érett fekete cseresznye aromákkal induló, jótestű, de nem nehéz bor.
A szájban bogyós gyümölcsök, dohány és kávé dominál, tanninjai finomak, egyensúlya remek.

Korábbi évjáratok

2011

2008