Cabernet Franc
Villány 2013
Érett fekete cseresznye aromákkal induló, jótestű, de nem nehéz bor. A szájban bogyós gyümölcsök, dohány és kávé dominál, tanninjai finomak, egyensúlya remek.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | 17-18 ℃ |
Alkohol: | 14,5 % |
Kiszerelés: | 0,75 l |
Szőlészet-Borászat
Kézi fürtválogatás, majd a bogyózást követően kézi bogyószelekció. Rozsdamentes tartályban a bogyók egész, roppantás nélküli 3 napos hidegáztatása, majd az alapborok spontán flórával történő irányított erjesztése. Az extrakciós idő 28 nap volt. Hordóban történt az almasav teljes lebontása. 17 hónapot töltött új és főként másodtöltésű francia hordóban.
Az év
2013 április elején még országosan havazott, az egész március téli hónappá vedlett vissza. Utána is hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Forró száraz nyár érkezett. A késői zöldválogatást nem végeztük el, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a szokásosnál későbbre tolódott. Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. A beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. Élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek.
Kóstolás
Szín | A pohárban rubinpiros. | |
Illat | Érett fekete cseresznye aromákkal induló, jótestű, de nem nehéz bor. | |
Íz | A szájban bogyós gyümölcsök, dohány és kávé dominál, tanninjai finomak, egyensúlya remek. |