Birtok Furmint

Tokaj 2014

Jelentős dűlőink furmintjából készült száraz birtokválogatás.  Gazdag illatában citromolaj és rózsabors, kortyában érett szőlő, őszibarack és karamell szép savakkal, kovaköves-sós lecsengéssel.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 ℃
Alkohol: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l
Részletek

Szőlészet-Borászat

A kézzel szüretelt szőlőt, néhány órás héjonáztatás után kíméletesen préseltük. Tartályban és hordóban történt a kontrollált alkoholos erjedés és a részleges almasavbontás, így hangsúlyozva ki a fajta elsődleges jegyeit.

Finomseprőn tartottuk 4 hónapig majd tartályos és hordós érlelést is kapott.

Az év

A 2014-es évben a rügyfakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, a hajtásnövekedés lelassult, így a virágzás már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami jó szüretet vetített előre. A termés beérkezésekor igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezett illósavak az erjesztendő mustba kerüljenek. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet és harmóniát adni.

Részletek

Megnevezés Bor
Sav 6,1 g/l
Alkohol 13 %
pH 3,28
Kiszerelés 0,75 l
Szüret kezdetének időpontja 2014-09-14
Palackozás 2015-08-12
Érlelés hordós és tartályos érlelésű
Érlelési idő 4 Hónap
Dűlők Szerelmi, Szent Tamás, Teleki, Holdvölgy, Medve, Úrágya, Padihegy, Birsalmás, Dorgó

Kóstolás

Halványsárga
Gazdag illatában citromolaj és rózsabors.
Kortyában érett szőlő, őszibarack és karamell szép savakkal, kovaköves-sós lecsengéssel.