Cuvée 107

Tokaj 2012

.

Varietal composition: chardonnay,hárslevelű
Recommended drinking temperature: 12 ℃
Alcohol content: 14 %
Bottle size: 0,75 l
Details

Winemaking

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, majd és néhány órás cefreáztatást követően préseltük. Ülepítés után fajélesztős beoltás következett. Az alapborokat fahordóban erjesztettük. Hét hónapig volt finomseprőn, közben heti két alkalommal battonage-t végeztünk. A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk. Palackozásig acéltartályban tároltuk. A teljes tétel 80 %-ban almasavbontott.

The Year

Very dry year. We had an ideal blooming period, the fruit looked wonderful by early summer. Due to the extreme hot summer ripening sped up, especially of Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir. We had to go go on with the harvest very early immediately followed by the indigenous grapes, Furmint, Yellow Muscat and Hárslevelű. We were done by early October. Pretty unusual in Tokaj!

Details

Type White wine
Acidity 5,9 g/l
Alcohol content 14 %
Varietal composition: chardonnay,hárslevelű
pH 3,35
Bottle size 0,75 l
Beginning of harvest 2012-09-13
Bottling date 2013-07-01
Vinification in oak barrels
Ageing time 7 hónap Month
Vineyards Megyer, Szent Tamás, Úrágya

Tasting

.
.
.

Earlier vintage(s)

2011