Sauska Krisztián
Tokaj / Villány
Sauska Andrea
Tokaj / Villány
Sauska Stefanie
Tokaj / Villány
Pohl Péter
Tokaj / Villány
Markó Ildikó
Villány
Hága Balázs
Villány
Rakaczki Gábor
Tokaj
Katona Dániel
Tokaj / Villány
Wéber Norbert
Villány
Czemiczki István
Tokaj

Konzultánsaink:

Sauska Krisztián Tokaj / Villány

A Baranya-megyei Sombereken született 1948-ban. Kamaszkorát Budapesten töltötte, a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Nem volt jó tanuló, iskolai szorongásai igazán a számokkal való játékban és a kosárlabdában oldódtak fel.

A hetvenes évek már az Egyesült Államokban találták, ahová pénz és nyelvtudás nélkül érkezett. Az amerikai álom helyett tanulás és sok munka következett. Mérnök lett, máig tartó szenvedélyes érdeklődéssel a fény, a különleges lámpák iránt.

A borral való ismerkedést félüveges bordóiakkal kezdte, az 1966-os volt az első, amely annyira tetszett, hogy meg is jegyezte az évjáratot. Mégsem Franciaországba indult először, hanem Burton Anderson Vino című könyvével Piemontéba, ahol sorra látogatta a ma meghatározó ám akkoriban még ismeretlen borászatokat és felfedezte a vidék konyhaművészetét, amely örök kedvence maradt.

A 80-as évek elejétől Magyarországra rendszeresen visszatérve kezdte figyelemmel kísérni a magyar családi borászatok születését és fejlődését. Érdeklődése hamarosan a tokaji és a villányi borvidék felé fordult, ahol 2000-től, illetve 2006-tól kezdett saját borokat készíteni.

Mérnökként a magasabb minőség felé vezető utat a kezdetektől a munkafolyamatok tiszta, tudatos megszervezésében és az állandó tanulásban látta. Ehhez nagyszerű társakra talált a két borászat fiatal szakembereiben, akikkel folyamatosan figyelemmel kísérik a a világ szőlészetének és borászatának fejlődését és építenek a tanultakra.

Ma már sokkal több időt tölt Tokajban és Villányban, mint Budapesten. Szenvedélyesen szeret teniszezni és finomakat enni.

Kitalált történetek sem papíron, sem a filmvásznon nem kötik le, hősei az életben a teniszezők, borászok és szakácsok. Utóbbiak főztjéért és izgalmas borokért bámikor és bárhová örömmel utazik.

Három gyerek, Christian, Stefi és Miki édesapja. Feleségével, Andreával közös szenvedélyük a két borászat és a főzés.

Sauska Andrea Tokaj / Villány

Közgazdász, pályáját turisztikai szakújságíróként kezdte. A Magyar Turizmus Rt. munkatársaként később külföldi újságírók programjának szervezésével foglalkozott Budapesten, majd New York-ban. Munkájának köszönhetően a 90-es évek közepén kezdett ismerkedni az indulő családi borászatokkal és vált szívügyévé az ország borvidékeinek és borászainak bemutatása a borkedvelő nagyvilágnak.

2006-tól már a tokaji és villányi pincészet köti le energiái nagy részét. Szenvedélyesen szeret főzni, ezért hozta létre Budapesten az  Essencia Demo Konyhát, amit egy kis megszállott csapattal és nagy odaadással formálgat érvényes, korszerű konyhai tudást közvetítő műhellyé évek óta.

Kedvence a rosé, mert “annyiféleképpen lehet jó. De csak, ha komolyan gondolta az, aki készítette.”

andrea@sauska.hu

 

Sauska Stefanie Tokaj / Villány

Stefi az USA-ban született, Connecticut államban nőtt fel. Gyerekkorát New Havenben töltötte, ahol édesapja révén jelentős magyar baráti kör vette körül.

Diákévei fontos élménye volt az éves nyári magyaroszági túra, kamaszkorában már legtöbbször amerikai barátokkal. Az utak egyre gyakoribb része lett Tokaj és Villány, ahol az “apai nyomásnak” engedve ismerkedni kezdett a magyar borokkal. Az igazi fordulópontot mégis egy kaliforniai pinot noir jelentette néhány évvel később, ekkortól figyelt oda tudatosan, mi kerül a poharába.

A Quinnipiac Egyetemen végzett ügyvédként, ahol MBA diplomát is szerzett. Rövid londoni és brüsszeli kitérő után véglegesen Budapesten telepedett le. Ma teljes idejét a két borászatnak szenteli, állandóan úton van Tokaj-Villány-Budapest között. Közben részt vesz a kaliforniai Davis Egyetem borászképzésében, keresi az állandó ingázáshoz leginkább alkalmazkodni tudó kutyát, dokumentumfilmeket néz és nem unja meg felfedezni Budapestet, amit imád.

Kedvence a villányi Cuvee 7, mert “olyan összetéveszthetetlenül Villány”, a fajták közül pedig még mindig, hűségesen a pinot noir.

stefanie@sauska.hu

Pohl Péter Tokaj / Villány

A villányi Sauska borászat birtokigazgatója. Bólyban született, a családja ma is itt él. Négy testvére közül senki nem foglalkozik borral, de egyikük sem felejti a klassz gyerekkori nyarakat a szakcsoporti szőlőben.

A budapesti Szent István Egyetemen végzett mint élelmiszermérnök (MSC), a Vylyan Pincészetnél volt gyakornok, mi pedig pincemesterként vettük fel.

A birtok irányításában jelenleg a legnagyobb kihívást a dűlők művelésének tökéletesítésében és a szőlészeti munka finomításában látja. A pincészet saját erős csapata mellett tanácsadóra és barátra lelt az olasz Stefano Dini-ben és komoly inspirációra a modern olasz szőlészetben. Talán ezért is kedvenc fajtája a sangiovese, “mert ügyes kezekben kerek és karakteres borrá válik, de könnyű teste és komoly savai miatt mindig kihívás marad a borásznak.”

Ha választhat, inkább terepen van, mint a pincében. Nagy fantáziát lát a villányi kékfrankosban, amely “minden eddigi évjáratunkban más-és más izgalmas arcát mutatta és még messze nem láttuk valamennyit”.

pohl.peter@sauska.hu

Markó Ildikó Villány

A villányi pincészet borásza városi lány, bár ismerve őt ezt senki nem gondolja róla.

A budapesti Szent István Egyetemen végzett élelmiszermérnökként (MSC). A Sauska-csapat kezdőtagja, villányi pincészetünk alapítása óta azon dolgozik, hogy a borászati labor a legpontosabb választ adja valamennyi kérdésünkre a szőlő és a bor fejlődésével kapcsolatban.

A közeli Márokon, az 550 lelket számláló idilli zsákfaluban talált otthonra, amely arról nevezetes, hogy a régi nagy borászok közül sokan laktak itt, Villányban “csak” szőlőjük volt.

A paleolit életmód elkötelezett híve, életmódváltásában nagy szerepet játszott, hogy saját kis háza melletti kertjében már maga termeli meg a konyhára valót.

A mároki német nemzetiségi tánccsoport tagja, amire nagyon büszke. A borok közül a szíve a kadarkáé.

marko.ildiko@sauska.hu

Hága Balázs Villány

Hága Balázs a Szekszárd melletti Tolnán született és a Kecskeméti Főiskolán
végzett. Dolgozott kertészetben, borkereskedésben és szakújságíróként, aztán
nagyot gondolt és meg sem állt Új-Zélandig. Izgalmas nyolc év következett
három borászatban, rengeteg tapasztalattal a modern szőlészeten, borászaton,
korszerű növényvédelmen, könyvelésen, szállításon és profi kóstoltatáson át
a hatékony munkaszervezésig, amit a University of Auckland borászdiplomája
(BSc) koronázott meg 2013-ban.
Balázs gyerekkori emlékeit meghatározza az erdő és a kirándulás. Később a
szörf lett a nagy szenvedélye, de mostanában, friss harkányi lakosként
inkább gitározik. Hazatérését elsősorban kisfia születése vezérelte, a család nagyon fontos számára.
Borászunk, Markó Ildikó  és szőlészeti vezetőnk, Wébert Norbert feladatai
változatlanok, a 2016-os évet már az ő hármasuk határozza meg. Villányi
csapatunk nagy várakozással tekint a közös munka elé.

 

haga.balazs@sauska.hu

 

Rakaczki Gábor Tokaj

Agrármérnök, szőlész-borász szakmérnök. Gyöngyösön végzett, dolgozott a Tokaj Kereskedőháznál és az Egyesült Államokban. Első komoly szakmai sikerei a Gróf Degenfeld borászathoz fűződnek.

Tokaji pincészetünk munkáját 2009-től irányítja. Nagy kedvence a rajnai rizling és szeretné hinni, hogy szüretről-szüretre egyre többet tud a furmintról, amit nemcsak fontosnak fajtának tart, de rendkívül szeret is.

A természet közelsége a munkán kívül is fontos számára, hobbija a biciklizés és az evezés. Kedveli a nagy utazókról szóló könyveket és szenvedélyesen fotózik, mindannyiunk nagy örömére.

rakaczki.gabor@sauska.hu

Katona Dániel Tokaj / Villány

A Szegedi Tudományegyetemen végzett történelemtanárként. Nyaranta Olaszországban, Santa Maria Maggiore-ban dolgozott a svájci-olasz határ közelében. Volt bártender, pizzasütő, pincér, augusztus közepétől pedig pincemunkás, mert visszaúton az iskolapadba még rendszeresen besegített egy piemonte-i családi borászat  szüretébe is.

A három nyár eredménye egy olasz nyelvvizsga meg a biztos felismerés lett, hogy a katedra helyett a vendéglátást választja. Budapest és a francia konyha fontos fővárosi bástyája, a Jardin de Paris következett öt éven át, a tulajdonos bizalma jeleként végül az üzletvezetés, nagyon fiatalon.

Innen csábították át a Nobu kezdőcsapatába, hamarosan a cég londoni tréningjén találta magát és teremfőnökként debütált.

2012-től a Sauska márkaképviselője. Állandóan úton van, nem létező szabadidejében szeret olvasni,  különösen Oriana Fallacci-t, szívesen megiszik egy pohár fehérbort,  ha lehet sauvignon blanc-t. Ezen felül rendületlenül igyekszik befejezni MBA diplomamunkáját a lyon-i egyetemen.

katona.daniel@sauska.hu

Wéber Norbert Villány

Szőlész, kertészmérnök.  A borászat alapításától, 2005-től velünk dolgozik. Igazi “villányi indián”, a szélirányok, fekvések, magasságok és talajtípusok avatott ismerője.

Kis családi gazdaságukban gyerekkorától tanulta a szőlőművelés fortélyait a zöldmunkáktól a hordómosásig. Günzer Zoltánnál volt gyakornok, akire nagy tisztelettel emlékszik. Nálunk gépcsoportvezetőként kezdett, ma pedig a borászat 65 hektár termőterületének rendbentartásáért felel, melynek a nagy részét ő maga választotta, egységesítette vagy telepítette.

A kékfrankost önmagában is becsüli, de méginkább azért a szépségért , amit a rozéhoz hozzátesz.  Hatalmas FC Bayern München-rajongó, céges focicsapatunk meghatározó egyénisége.

weber.norbert@sauska.hu

Czemiczki István Tokaj

Tolcsvai fiú, szőlész-borász szakmérnök, húgával együtt szerzett diplomát Gyöngyösön. Adrienn ma a 17 hektáros családi szőlőt tartja kézben édesapjukkal, édesanyjuk a helyi Bormúzeum igazgatója és a képviselőtestület tagja. Bence, a legkisebb fiú a Sárospataki Refomátus Kollégium diákja.

István sohasem vágyott másra, mint a szőlőben dolgozni. Szakmai gyakorlatát a Béres Szőlőbirtokon és az Oremus Pincészetnél töltötte, aztán nagy kanyart tett Új-Zéland felé, ahol a martinborough-i Te Kairanga borászatnál szerzett meghatározó tapasztalatokat.

Szőlészként fontos szerepet játszik fajtáink megismerésében, az optimális telepítési-újtratelepítési tervek és a tiszta, egységes birtokszerkezet kialakításában.

Nem tudja máshol elképzelni az életét, mint Hegyalján, még a fröccsöt is csak fehérben és helyi fajtából szereti.

czemiczki.istvan@sauska.hu