Tokaji Aszú
Tokaj / 2003

Ragyogó arany szín. Illatában vanília, aszalt gyümölcsök (sárgabarack, sárgadinnye) jelennek meg. Vezető ízei: vanília, sárgabarack, sárgadinnye, mazsola, szőlő, sütőtök. A cukrot vibráló, élénk savak egyensúlyozzák ki. Nagyszerűen lehet párosítani libamájjal, desszertekkel.

Összetétel: 90% furmint, 10% hárslevelű

Cukor 222 g/l, cukormentes extrakt: 60,5 g/l, alkohol: 10,0 %, sav 9,2 g/l.

Termőterület:

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év.

Fekvés: hegyoldal; délkeleti, déli és délnyugati kitettség.

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz.

Hozam: 500 liter/hektár.

Az év:

2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban, május elején következett be. Az érés átlagos módon zajlott. A meglehetősen száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár követte. A szüret 2003. november 4-én kezdődött és 2004. január 14-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum hét fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos. Szüreti időpont: 2003. november 25. – december 4.

Borászat:

Kézzel szüretelt, egész fürtben préselt szőlő az alapborhoz.

Tőkéről kézzel, egyesével szüretelt aszúszemek.

Új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt 8 hónapig.

36 hónapos érlelés új tölgyfahordóban: 55% magyar, 30% francia, 15% amerikai tölgy.

Palackozási dátum: 2006. november 21.

Letöltött palackok száma: 23000.

 

Dijak, cikkek:

Decanter World Wine Awards 2011 : Bronze Medal

“Marmalade and dates on the nose with intense apricot and orange on the palate.”

 

Wine Spectator 94 pont (2013)

“Rick and syrupy, with hints of  green tea and tobacco accenting apricot, date and dried mango notes that remain broad, spicy and mouth-coating through the long finish. Drink now through 2023.”