Syrah
Villány / 2013

Bordó- bíborba hajló szín, gyümölcsös aromái főként a piros és a fekete ribizli, de domináns a finom kakaópor és a keleti fűszerek melyek meg is mutatják magukat. Szegfűszeg, bors, fahéj keverékével majd enyhe szivaros illattal kápráztat. Ízében ausztrálos kiállású, szép struktúrájával, integrált hordójegyekkel, kiegyensúlyozott és elegáns tanninokkal teljesedik ki. Érett erdei gyümölcsök és diszkrét áfonya vezeti gyümölcsösségét. Gazdag ízvilága a palackos érlelés hatására szinte tökéletes összhangban mutatja meg magas potenciálját.

Termőterület:

Dűlők: Konkoly, Ördögárok (Villány), Zuhánya (Siklós)

Meszes-löszös talaj, könnyű agyagos erdőtalaj keverékével.

Telepítés éve: 2003-2004.

Szüret időpontja: 2012.10.19-21.

Az év:

Ilyet még nem látott a világ: április elején még országosan havazott, szóval tényleg az egész március téli hónappá vedlett vissza.

Utána gondoltuk, hogy behozza a természet a lemaradást, ennek ellenére döcögős lett a folytatás is. Hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére – a korábban virágzó fajták esetében ez még ugyan szépen végbement. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Viszont a beköszöntő hidegfront a CF-KF virágzását tönkretette, elhúzódott majdnem 3 hétig. Sajnos ezek lettek a vesztes fajták az évjáratban mind mennyiségben (KF), mind minőségben (CF). Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a CS, SY szépen kötött, forró száraz nyár érkezett, de a lemaradás sajnos így is lemaradás maradt. Betegségek „csak” a szokásos nyomás alatt tartottak minket.

A késői zöldválogatást nem végeztük el a tavalyi hibákból tanulva, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a tavaszi kalamajkák miatt későbbre tolódott 7-10 nappal. Idegőrlő várakozással és ólmosan lassú előszüretekkel töltöttük a szeptember nagy részét tudva, hogy majd 4000 mázsa vörös alap vár még kint. A napok meg nem lesznek hosszabbak.

Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. Nem volt mire várni, az eső és hideg után a szőlő esélyei az érésre nyilvánvalóvá váltak. A visszatérő langyos finom meleg őszi idő ugyan még sokat segített a későn érő és ellenálló Cabernet fajtáknak, de mentünk előre, menekítettük a termést a botrytis karmából.

Így végül a beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. A válogatás szerepe nagyon felértékelődött. Fogyasztóbarát – élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek, ahol a legvégére az alkoholok is a világ elvárása szerint alakultak.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás. A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel erjesztettünk. A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap,  körfejtéses szín- és tannin extraktciót alkalmaztunk. Préselés előtt még tartályban, keresztbe oltással vagy hagyományosan hordóban történt az almasav bontása. A hordós érlelés hossza 14 hónap, új és másodtöltésű tölgyfahordókban.

Palackozás: 2015. május.