Siller
Villány / 2015

Kékfrankos, portugieser, merlot és cabernet házasítása. Tiszta meggy, cigánymeggy, finom kesernyével, szederrel. Mély színű, sokízű, zamatos siller jó savakkal, markáns, vörösborosabb megfogalmazásban, a gyümölcsöket megőrző acéltartály és a kerekséget adó használt hordó összhangjával.

Alkohol: 13.5%

Termőterület:

Dűlők: Várerdő (Villány), Zuhánya, Makár (Siklós).

Telepítés éve: 1995 – 2004

Az év:

Sok esővel zárt a 2014-es év, vagyis sok nedvesség maradt a talajban és enyhe volt a tél: az áttelelő fertőzésekre nyugodtan lehetett számítani tavasszal.

A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek.

Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megmaradt víztartalékok.

A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet

Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Borászat:

6-12 órás héjonáztatás és ülepítés után fajélesztős beoltás következett.

Saválló acéltartályban és hordókban 16,5-18 C-on erjesztettük, részlegesen almasavbontottuk.

Négy hónapon át érett finomseprőn.