Sauvignon Blanc
Tokaj / 2015

Halványsárga, zöldes bevillanásokkal. Illatában bodza, csalán, ananász és csipetnyi édeskömény. Szájban: lendületes, intenzív Sauvignonosság. A tropikális gyümölcsök a fahéj kíséretében hosszú, ízgazdag élményt adnak. Kifejezetten jó ivású! Jól lehűtve érdemes fogyasztani.

Alkohol: 13,59 %, Sav: 5,7 g/l.

Termőterület:

A tarcali Thurzó és a tokaji Padihegy termése.

Telepítések ideje: 1970-2007.

Szüret időpontja: 2014.09.08 -11.

Az év:

Az év leghidegebb heteivel indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás április közepén történt. Májusban 35-50 mm csapadék hullott, ami elegendő volt a megfelelő hajtásnövekedéshez. Május végén elkezdődött a felmelegedés, virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési ereje lelassult és sajnos megjelent a lisztharmat is. A 2015. évi csapadékmennyiség kb. 400 mm volt, ráadásul a fele már a szüret megkezdése után érkezett.

A sok késői csapadék miatt az aszútól elbúcsúzhattunk, viszont a száraz borokhoz szüretelt szőlő egészséges volt. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, ez sajnos nem tett jót a savaknak. Bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához. Kései szüretelésű borhoz tudtunk alapokat szüretelni, de többre nem volt képes az évjárat.

Borászat:

Kézi szüretelést követően hűtőkonténerben tároltuk a szőlőt, ahol 5 oC-ra hűtöttük le.

A bogyózást-enyhe zúzást követően 6 órás cefreáztatás következett.

A préselés kíméletes, alacsony nyomáson történt.

Mustülepítést követően részben tartályban, részben hordóban erjesztettünk szelektált élesztővel.

Hét hónapos seprőn érlelést követően májusban házasítottuk a tételt, és júliusban palackoztuk.

A tétel 18%-a hordóban, 82%-a tartályban érett.

Palackozás ideje: 2015. július 2.