Cuvée 5
Villány / 2009

Érett mélybordó-rubin. Illatában piros- és feketeribizli, később ibolya, jó kakaó és dohány. Kortya jólesően tele gyümölccsel, harmonikus és elegáns. Jó struktúrájú, gazdag tanninszerkezetű bor, minden kortyban új színét mutatja, hosszan a szájban marad. Sok ideje van még.

45% merlot, 35% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc.

Alkohol: 15%, sav: 5.2 g/l.

Termőterület:

Dűlők: A siklósi Makár- és Zuhánya-dűlők (merlot, cabernet franc), valamint a villányi Konkoly és Ördögárok (cabernet sauvignon).

A siklósi dűlők talaja tömör mészkő, márga és dolomit, felső rétegében löszös agyaggal, homokfoltokkal.  Ez a kalciumgazdag lösz magasabb savtartalmú,  élénk, gyümölcshangsúlyos és légies  borokat ad.

A magasfekvésű Makár azért különleges, mert platóin állandó a szélmozgás, ezért nagyobb a nappal és éjszaka közötti hőmérsékletkülönbség. A forró nyári napokat követő éjszakai lehűléskor a növény valósággal “fellélegzik”, ami  segít megőrizni a szőlőszemekben a az értékes savakat és gyümölcsaromákat.

A Villányi-hegység alapkőzetei a mészkő, márga és dolomit, termőrétege lösz és barna erdőtalaj.   Az Ördögárok hegy-völgy irányú sorai között nagy a szintkülönbség, a szőlő  valóságos katlanban érik, ami őrzi a meleget éjjel-nappal, hatalmas mennyiségű férfias tannint generálva a borokban. A Kopárban a termőrétegbe mészkő is keveredik, ami a déli fekvéssel és a meleget a tőkékre visszasugárzó sziklákkal együtt  adja az ismerős villányi tüzes-fűszeres jegyeket. A Konkoly hűsebb és szeles, csodaszép gyümölcsaromákat és klassz savakat köszönhetünk neki.

Telepítés éve: 2003-2004.

Szüret időpontja: október 14-25.

Az év:

A 2009-es esztendő nagyon jól kezdődött. Elegendő csapadékkal a földben, a már kora tavasztól enyhe időjárásnak köszönhetően a nedvkeringés hamar megindult, a rügyfakadás is szépen végbement. Júniusban, július elején a balszerencse – ami Villányban gyors egymásutánjában két, Siklóson egy alapos jégverés formájában érkezett – nem került el minket sem. Utána özönvízszerű esők következtek sorozatba jócskán nehezítve a szőlőmunkát. Csapataink egész nyáron harcban álltak a szőlőbetegségekkel szemben is, amelyre csak a késő júliustól, augusztustól beköszöntő nyár hozott végre enyhülést. Az érésbeli lemaradásokat be tudták hozni az ültetvények, ebben nagy szerepe volt a hosszú, meleg őszi napoknak. A szedési időpontokat próbáltuk a nehéz évjárathoz igazítani. A tanninoknak plusz érési időt adva kitoltunk mindent, amennyire lehetett, vállalva, hogy az alkoholok kissé magasabbak lesznek az évjárat boraiban.

Borászat:

-Az alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi- és kézi bogyóválogatás után az egészséges szemeket az erjesztő tartályban háromnapos áztatás után felmelegítettük, és hagytuk az alkoholos erjesztést spontán végbemenni.

– A cefrével való teljes kontaktidő 28-30 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk a finom gyümölcsaromák kinyerése érdekében.

-Préselés után hordóban történt a teljes almasavbontás.

-Tizenkilenc hónapig érleltük 95% új, 5% használt francia hordóban.

– A bort 2011. július 6-án palackoztuk.

Dijak, cikkek:

Decanter World Wine Award 2013 International Trophy (Red Bordeaux Varietal Over £15):

Sauska, Cuvée 5, Villány, Hungary 2009

 

(…) Hungary’s first International Trophy win is an impressive one. The higher priced Red Bordeaux varietal category is always hard-fought. A runner-up in this category last year, it’s Sauska’s time to shine.

This International Trophy follows two consecutive Regional Trophies for Christian Sauska’s eponymous winery, and each for a different wine (Cuvee 7 Villány 2007, Cabernet Franc Villány 2008)

This year, it is the flagship Cuvée 5 that wins the ultimate accolade – a blend of Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Sauska explains: ‘This wine is not associated with any specific vineyard or blend. It is based on our winemakers’ decision about what is best that year.’

Caroline Gilby MW