Sárgamuskotály
Tokaj / 2015

Sármos, friss muskotály ananász és menta aromákkal, szájban ropanós egressel és csipetnyi fahéjjal.

Savai üdítőek, az utóíz  sokáig élteti a kortyot.

Alkohol: 12,5%, sav: sav: 7.9 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Bodrogkeresztúr, Medve-dűlő, Tokaj: Padihegy.

Telepítések ideje: 1980-2003

Szüret időpontja: 2015. szeptember 4-21.

Az év:

Az év leghidegebb heteivel indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Májusban 35-50 mm csapadék  hullott,  ami elegendő volt a megfelelő hajtásnövekedéshez. Ezt követően május végén elkezdődött a felmelegedés, virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult és sajnos megjelent a lisztharmat is. A 2015 évi csapadékmennyiség kb. 400 mm volt, ami nem volt elég, ráadásul a fele már a szüret megkezdése után érkezett. Sajnos a sok késői csapadék miatt az aszútól elbúcsúzhattunk.

Viszont a száraz borokhoz szüretelt szőlő egészséges volt. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, ez sajnis nem tett jót a savaknak. Bizonyos tételeknél  almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Sajnos a türelmes várakozás és a termés kockáztatása nem hozta meg a remélt aszútermést! Kései szüretelésű borhoz tudtunk alapokat szüretelni, de többre nem volt képes az évjárat.

Borászat:

A kézi szüretelést követően az előhűtött termést bogyóztuk be a présbe, amit hatórás cefreáztatást követően préseltük ki.

24 órás ülepítés után fajélesztő beoltásával indítottuk el az erjesztést, saválló acéltartályban 16, 5-18 C-on erjesztettük szárazra;

finomseprőn tartottuk 2 hónapig, aztán a kétszer fejtett bort decemberben kezeltük palackozásra kész állapotra.

Hordós érlelést nem kapott.