Rosé
Villány / 2016

Kékfrankos, merlot, syrah, cabernet sauvignon és pinot noir házasítása. Illatában eper, csipkebogyó és hibiszkusz, kortyában virgonc savak, gránátalma, korai cseresznye és citrusok. Fűszeres, kerek és üdítő.

Alk: 12,5 % , sav: 6,2 g/l

Termőterület:

Dűlők: Várerdő (Villány), Zuhánya, Makár (Siklós).

Szüret időpontja: Augusztus 27-től folyamatosan.

Első palackozás: december 9-től folyamatosan.

Az év:

A kitavaszodás és a rügyfakadás (március közepe) a megszokott időben és ütemben zajlott, mind siklósi és villányi területeinken. A hajtásnövekedés kezdeti időszakában bőséges esőzések biztosították az erős kezdést. Az áprilisi (április 26) lehűlés később fagyot is hozott magával, ami a borvidék észak-nyugati területein és Nagyharsány környékén jelentős károkat okozott. A virágzást az időjárás viszontagságai már nem zavarták, így a terméskötődés is csodálatosan alakult. Telt és egészséges fürtökkel vártuk a zsendülést. Voltak területek, ahol a lisztharmat és a korai peronoszpóra is felütötte a fejét, de ezeken a területeken zöldválogatással és kilevelezéssel gyorsan csatát nyertünk.

Az érés kezdeti időszakában a nyári záporok nagy nyomást gyakoroltak a termelőkre, így aki a növényvédelemmel nem haladt megfelelő ütemben, bizony alul maradt. Az esőzések sokszor annyira feláztatták a talajt, hogy a gépekkel való munkát napokra lehetetlenné tette. A védekezést a kivételesen magas termésátlagok is nehezítették, ami már eleve nagy terhet helyezett a tőkékre. Küzdöttünk rendesen, a záporok és leválogatások szoros ütemben követték egymást, különösen nagy figyelmet fordítva a szőlőterületeink egészségi állapotának és a szőlő minőségének a megőrzésére.

A rosé szüret és az előszüreteink után a nappali felmelegedések (28-30C) az éjszakai lehűlésekkel (16-18C) tökéletes egyensúlyt biztosítottak az optimális érési folyamatokhoz. A visszahűlések következménye a savak struktúrájában és harmóniájában mutatkozott pozitívan, fiatalos lendületet és gyümölcsösséget adva az idei boroknak. Ugyanakkor a meleg napsütés is jó hatással volt a színanyagok és a tanninok érettségére. A kierjedt borok élénk színekkel, kifinomult struktúrával, sok gyümölccsel, selymes tanninokkal és magas potenciállal kerültek hordóba.

Borászat:

Azonnal kis nyomáson préselve, ülepítés és frakcionálás után fajélesztős beoltással.

Az alapborokat:

Saválló acéltartályban 16,5-18 C-on erjesztettük;

3 hónapon keresztül finomseprőn tartottuk.

A palackozásig acél tartályban volt, hordós érlelést nem kapott.