Rosé Pezsgő
Tokaj / Extra Brut

Furmint (63%), chardonnay (23%), hárslevelű (9%) és pinot noir (5%) házasítása.

Lágyan gyöngyöző és decens, határozott furmint gerinccel, jóleső savakkal, elegáns illattal.

Alkohol: 12,5 %, sav: 8 gr/l, cukor: 6 gr/l.

Termőterület:

Furmint: Medve, Birsalmás, Szent Tamás, Szerelmi;

Chardonnay: Antalka, Megyer;

Hárslevelű: Szerelmi, Serédi;

Pinot Noir: Birsalmás, Padihegy.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.

A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.

Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

A szüretet már augusztus végén elkezdtük, és szeptember végén fejeztük be.

A fajtákat dűlőnként külön-külön erjesztettük és kezeltük.

Minden fajtából készült néhány hordós erjesztés is, ezek nagy szerepet kaptak a végső karakter kialakításában.

Januárban készítettük el a végső házasítást, melyet 2014 február végén palackoztunk. Az első degorzsálást december elején készítettük el 9 hónapos seprőn érlelést követően.