Portugieser
Villány / 2015

Rubinvörös bor, ragyogó lila karimával. Illata intenzíven friss és virágos, ibolya, érett meggy és ribizli dominanciával. Kortya élénk és gyümölcshangsúlyos, megkapó, egyszerű, csúszik és kész.

Alk.:12,5%; sav: 6,1 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Zuhánya,  Makár (Siklós), Várerdő (Villány).

Az év:

Sok esővel  zárt a 2014-es év, vagyis sok nedvesség maradt a talajban és enyhe volt a tél: az áttelelő fertőzésekre nyugodtan lehetett számítani tavasszal.

A tavasz nagyon rövid volt, mint az elmúlt években mindig, még májusban is visszahűlő idővel, de ez a virágzást végül nem zavarta meg, a fürtök laza szerkezetűek lettek.

Nyáron és kora ősszel végig perzselő volt a forróság, száraz időszak köszöntött be, de az aszály tünetei nélkül, itt jöttek kapóra a télen a mélyebb talajrétegekben megaradt víztartalékok.

A jó termés mennyiségek hamar megmutatták magukat, korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a szedési ütemezést, és végül  jó termésmennyiséggel, átlagon felüli minőséggel zártuk a szüretet

Jó szerkezetű, gyümölcsös, arányos borok születtek.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás.

A tiszta, egészséges szemek erjesztő tartályban történő rövid, 3 napos áztatása után fajélesztős beoltás, majd almasavbontó kultúrával történő ráoltás következett.

A cefrével való teljes kontakt idő 20 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

A palackozásig acéltartályos érlelés.

2015. őszén palackoztuk.