Pezsgő
Tokaj / Extra Brut

Színében világos, elegáns. A furmint szépen vezeti a pezsgő savgerincét, amelyhez jól társul a hárslevelű és a chardonnay. A pezsgő buborékképződése nagyon intenzív, apró szemű, és hosszan tartó. Komplex, könnyed, hosszú utóízű, nagy érlelési tartalékokkal.

Összetétel: furmint (50%), hárslevelű (25%) és chardonnay (25%).

Alkohol: 12% sav: 8,1 cukor: 6,0

Termőterület:
  • Dűlők: Sárospatak: Királyhegy/Megyer, Mád: Birsalmás, Rátka: Középhegy, Padihegy, Istenhegy. Bodrogkeresztúr: Medve.
  • Telepítések éve: a mádi Birsalmás-dűlő kivételével, amely 10 éves telepítés, 30-40 éves ültetvények adták az alapanyagot.
  • Talajtípus: agyagbemosódásos barna erdőtalaj.
Borászat:

Az alapborokhoz a szőlőt szeptember első felében szüreteltük, majd minden fajtát külön-külön tartályban erjesztettünk.

Az alkoholos erjesztés után mindhárom fajtából fahordóba is leengedtünk, ahol az almasavat bontottuk le, a későbbi harmónia beállításához. Ez a végső összeállítás 20%-át teszi ki. Az alapbort 2012 februárjában állítottuk össze és készítettük elő a pezsgősítéshez.

A másoderjesztés március közepén kezdődött, s a hideg pincében lassan, egyenletes ütemben nyár végére erjedt ki.

Kilenc hónap palackos érlelés után került piacra.