Merlot
Kopár/Villány / 2012

Mély bordóba hajló, élénk szín. Karakteres elegancia, illatában szegfűszeg, zsálya, és kakaóbab. A hordós érlelés finom aromajegyei vezetik a bort, érett gyümölcsökkel, tanninokkal és hosszú lecsengéssel.

Termőterület:

Villány: Kopár-dűlő.
Telepités éve: 1982
Szüret időpontja:  2012. szeptember 10-19.

Az év:

Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan – lassan elért. Az idei évjárat izgalmakkal/végletekkel fűszerezetten telt gondoskodva arról, hogy véletlenül se gondolhassuk rutinszerű csuklógyakorlatnak a szőlőművelést.

A januári nagyon enyhe időt (16 fok Vince napon), majd a februári komoly fagyokat megsínylették egyes területek, a Kopáron egyenesen újra kell nevelnünk a törzseket. A hó takarásából kilógó törzsrészek teljesen elfagytak. A tavaszi indulás ennek ellenére jól ment, de a néhány esős nappal tarkított  tavaszban – a  hajtásnövekedés indulásakor, pont húsvét hétfőre –  újra fagyokat kaptunk, ami nagyon sok helyen okozott kárt.

Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az eleve elhúzódott; – illetve egyes érzékenyebb fajták a vártnál rosszabbul kötődtek. Ellenben a  folytatás szebben alakult. Május végétől hosszú, meleg és nyárias idők következtek. Csakhogy a nyár nem akart abbamaradni egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem. Ha meg mégis, akkor ott jeget hozott.

A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A folyamatosan támadó gombás betegségeket is jól kordában tudtuk tartani. A korai fajták sajnos megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot, ezzel együtt nagyon korai szüretet hozva. A rozé alapul szolgáló szőlőket és a Pinot Noirt már augusztus 20-a után elkezdtük szedni, de a csavar itt jött: a Merlot rozénak szánt alapjait  is egyből vörösbornak kellett szedjük. Szóval nem volt idő tétlenkedésre, a fajták érési ideje 2012-ben összecsúszott. Aki jól intézte a logisztikát, csak az kerülhetett vezető pozícióba. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett (kellett) várni az elő és főszüret között 15-17 napot. A csúcsbor alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk ott érett szőlőt találtunk. Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására. Így esett meg, hogy a területeinket október 5-re leszüreteltük. A nehézkes kezdetek ellenére a pincészetben optimistán tekintünk az új évjárat minőségére.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás. A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel/ spontán flórával erjesztettünk. A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap,  körfejtéses szín és tannin extraktciót alkalmaztunk. Préselés előtt még tartályban, keresztbe oltással vagy hagyományosan hordóban történt az almasav bontása.

A hordós érlelés hossza 19 hónap, új és másodtöltésű tölgyfahordókban.

Palackozás: 2014. június