Furmint
Medve/Tokaj / 2013

Telt és arányos dűlőszelektált száraz furmint a lucfenyő, borókabogyó és erdei levegő illatával, rózsabors és menta ízjegyekkel, finom savakkal. Most, ilyen fiatalon vibrálóan izgalmas özöne az aromáknak és ízeknek, az évek múltával pedig egyre elegánsabb, szikárabb, részletgazdagabb lesz majd.
Alkohol: 13%, sav: 6.5g/l, pH: 3.29.

Termőterület:

Dűlők: Bodrogkeresztúr: Medve-dűlő.
Telepítés éve: 1980.
Szüret időpontja: 2013. október 19.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.
A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.
Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű, és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

A kézzel szüretelt és alaposan átválogatott szőlőt kis méretű szüretelőtálcába gyűjtöttük, amit éjszakára hűtött körülmények között tároltunk

A bogyózott termést néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztővel oltottuk be a mustot. Fahordóban erjesztettük; finomseprőn tartottuk 6 hónapig, a kétszer fejtett bort április elején házasítottuk a legszebb hordók kiválasztását követően ( csak francia, 48% új, 52% 2 éves).

Palackozásig acéltartályban tároltuk.

60 %-ban bontottunk almasavat.