Late Harvest Cuvée
Tokaj / 2015

Sárgamuskotály és furmint házasítása. Halvány aranyszínű,  elegáns botrytis illatú bor kortyában  citrusokkal, ananásszal, mangóval és egy csöppnyi sáfránnyal.  Savaihoz épp elegendő természetes édesség társul, lecsengése hosszú és finom.

Alk.:11%, sav: 6.5 gr/l, pH: 3.45.

Termőterület:

Dűlők: 100%-ban Medve-dűlő (Bodrogkeresztúr)

Telepítés éve: 1980-2003.

Szüret időpontja: 2015. november 20-27.

Az év:

Az év leghidegebb heteivel indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás április közepén történt. Májusban 35-50 mm csapadék hullott, ami elegendő volt a megfelelő hajtásnövekedéshez. Május végén elkezdődött a felmelegedés, virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési ereje lelassult és sajnos megjelent a lisztharmat is. A 2015. évi csapadékmennyiség kb. 400 mm volt, ráadásul a fele már a szüret megkezdése után érkezett.

A sok késői csapadék miatt az aszútól elbúcsúzhattunk, viszont a száraz borokhoz szüretelt szőlő egészséges volt. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, ez sajnos nem tett jót a savaknak. Bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Kései szüretelésű borhoz tudtunk alapokat szüretelni, de többre nem volt képes az évjárat.

Borászat:

A Medve dűlőben november végéig fentmaradt sárgamuskotály és furmint fürtök kiválóan töppedtek, túlérett és aszúsodott bogyókat tartalmaztak, amelyeket így szüreteltünk le.

Bogyózás után 12 órás áztatással gazdagítottuk a mustot.

Az erjesztést fajélesztős beoltással tartályban végeztük el.

Az erjesztés után lefejtettük a durva seprőről, és így érleltük tartályban.

2015. augusztus végén palackoztuk.