Kékfrankos
Villány / 2012

Mélybordó , gyümölcsösen fűszeres bor rengeteg sötétre érett roppanós meggyel, citromfűvel, borsmentával és szegfűszeggel. Ízében a fajtára jellemző savak és színtiszta gyümölcs, frissen préselt meggylé.  Sima bor, a hordós jegyek  és szőlőtanninok szép harmóniájával.

Alkohol: 13.5%, sav: 6.7 g/l, pH: 3.3.

Termőterület:

Dűlők: Siklós: Zuhánya, Villány: Csillagvölgy, Nagytótfalu.

Szüret időpontja: 2012. szeptember  11.

Az év:

Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan elér: az idei évjárat olyan izgalmakkal és végletekkel fűszerezetten telt, hogy véletlenül se gondolhattuk rutinszerű csuklógyakorlatnak a szőlőművelést.

A januári nagyon enyhe időt (16ºC Vince-napon) és a februári komoly fagyokat megsínylették egyes területek, a Kopáron egyenesen újra kell nevelnünk a törzseket, mert a hó takarásán felül eső törzsrészek teljesen elfagytak. A tavaszi indulás ennek ellenére jól ment, nem volt késés, de a néhány esős nappal tarkított  tavaszban – éppen a hajtásnövekedés indulásakor, húsvét hétfőn –  újra fagyokat kaptunk, ami nagyon sok helyen okozott kárt.

Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az eleve elhúzódott; – illetve egyes érzékenyebb fajták a vártnál rosszabbul kötődtek. Ellenben a  folytatás szépen alakult; május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. Szuper volt, csakhogy a nyár nem akart abbamaradni egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem. Ha meg mégis, akkor ott jeget hozott. Persze mi is kaptunk belőle itt-ott a villányi területeken (ilyenkor jó, hogy több kisebb parcellánk van a borvidéken). Azért azt tudjuk, hogy  természet ilyenkor rákapcsol és behozza a lemaradásokat, hát így történt most is. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében. A folyamatosan támadó gombás betegségeket is jól kordában tudtuk tartani. A korai fajták ellenben megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot, ezzel együtt nagyon korai szüretet hozva. A rozé alapul szolgáló szőlőket és a pinot noirt már augusztus 20-a után elkezdtük szedni, de a csavar itt jön: a merlot rozénak szánt alapjait  is egyből vörösbornak kellett szednünk.

Nem volt pauza, a fajták érési ideje 2012-ben összecsúszott, az nyert idén, aki jól intézte a logisztikát. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett várni az elő- és főszüret között 15-17 napokat.

A nagybor-alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk.

Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására; a területeinket így is október 5-re leszüreteltük.

Borászat:

Az előhűtött alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi és kézi bogyóválogatás.

A tiszta, egészséges szemeket, az erjesztő tartályban 3 napig hidegáztattuk, majd fajélesztős beoltás következett.

A cefrével való teljes kontakt idő 25-30 nap, volt mely alatt csömöszölést alkalmaztunk. Préselés után hordóban történt teljes almasavbontás.

Érlelés 13 hónapig, 77% használt, 23 % új francia hordóban.

2014. márciusában palackoztuk.