Gyöngyöző Rosé
Villány / 2015

Fiatalos, élénk rózsaszín megjelenés, gyümölcsös illatjegyekkel nyit. Érett piros bogyósok, málna, ropogós cseresznye jelenik meg illatában és ízében is, ami a gyümölcsösségét és élénkségét meghatározza. Letisztult, krémes, könnyed stílusú gyöngyözőbor, édes fűszerességgel.

Termőterület:

Dűlők: Zuhánya, Makár (Siklós), Jammertal (Villány)

Az év:

A 2014-es évjárat sok esővel zárta az évet, a tél is enyhe volt. Sok nedvesség maradt a talajban. Az áttelelő tavaszi fertőzésekre így számítani lehetett, ami enyhe lisztharmat formájában néhány területen meg is mutatkozott. A tavasz a megszokottak szerint nagyon rövid volt, egy könnyebb márciusi jégesővel és a májusi hűvös időjárással kiegészítve. Ezek a virágzást ettől függetlenül nem zavarták meg, a terméskötődés kiváló volt.

Nyáron és kora ősszel is nagy forrósággal, hosszan tartó szárazsággal tett minket próbára az évjárat. Szerencsére aszályos tünetek és károk nélkül egyenletesen, majd szinte tökéletesen zajlott a szőlő zsendülése és érése. Az átlagon felüli termésátlagok itt már  megmutatták magukat.

Ugyan korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a betakarítás ütemezését, amit jó termésátlagokkal és kiemelkedő minőséggel zártunk. Kiváló szerkezetű, izgalmasan gyümölcsös, kiegyensúlyozott borok születtek igen jó érlelési potenciállal.

Borászat:

Minimális héjon áztatást követően gyengéd préselést, must ülepítés után fajélesztős beoltást alkalmaztunk. Saválló acéltartályban 16,5-18C-on irányítottan erjesztettünk. Hat hétig finomseprős érlelést is kapott.

A palackozásig kóracél tartályokban érleltük és tároltuk, hordós érlelést nem kapott.

Szüret időpontja:

2015.09.08-09.12.