Furmint
Birsalmás/Tokaj / 2012

Kamilla, tavaszi mező és aszalt kajszibarack aromákkal indít, melyhez mangó és akácméz társul a kortyban. Íze aztán áthajlik  fűszerek világába, kakukkfű és rozmaring zárja a mély, hosszú kortyot. Savai harmonikusak, hordós jegyei diszkrétek.

Alk.: 13%, sav: 6.1 gr/l.

Termőterület:

Dűlők: Mád, Birsalmás-dűlő.

Telepítés éve: 2000.

Az év:

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött, amihez a kevesebb lelevelezést választottuk félve attól, hogy a savak elégnek. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, sauvignon blanc és a pinot noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet. Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Borászat:

A kézzel szüretelt és alaposan átválogatott szőlőt kisméretű szüretelő tálcába gyűjtjük, amit éjszakára hűtött körülmények között tároltunk.

A bogyózott termést néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztővel oltottuk be a mustot.

Fahordóban erjesztettük; finomseprőn tartottuk 6 hónapig, a kétszer fejtett bort április elején házasítottuk a legszebb hordók kiválasztását követően (71%francia, 29% magyar fa, ebből 26% új, 74% 1-2 éves).

Palackozásig acéltartályban tároltuk, 60 %-ban bontottunk almasavat.