Furmint
Tokaj / 2015

Könnyű, száraz tokaji fehérbor rozmaring, lestyán és finom fahéj aromákkal. Kortyában sós mineralitás és friss gyümölcsök kettőse, finom, üdítő savai hosszan elkísérnek.

Alk: 13 %,  sav: 5,6 g/l  cukor: 2,9 g/l

Termőterület:

Dűlők: Úrágya és Padihegy (Rátka); Szerelmi-dűlő (Tokaj).

Az év:

Az év leghidegebb heteivel indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás pedig április közepén történt. Májusban 35-50 mm csapadék  hullott,  ami elegendő volt a megfelelő hajtásnövekedéshez. Ezt követően május végén elkezdődött a felmelegedés, virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont ezt követően a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési erélye lelassult és sajnos megjelent a lisztharmat is. A 2015 évi csapadékmennyiség kb. 400 mm volt, ami nem volt elég, ráadásul a fele már a szüret megkezdése után érkezett. Sajnos a sok késői csapadék miatt az aszútól elbúcsúzhattunk.

Viszont a száraz borokhoz szüretelt szőlő egészséges volt. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, ez sajnis nem tett jót a savaknak. Bizonyos tételeknél  almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Sajnos a türelmes várakozás és a termés kockáztatása nem hozta meg a remélt aszútermést! Kései szüretelésű borhoz tudtunk alapokat szüretelni, de többre nem volt képes az évjárat.

Borászat:

-A kézi szüretet követően bogyóztuk a termést, néhány órás cefreáztatást követően préseltük,

-ülepítés után fajélesztős beoltás, saválló acéltartályban 18-20 C-on erjesztettük;

-finomseprőn tartottuk 2 hónapig, azt követöen a kétszer fejtett bort március végén házasítottuk.

-A bor 40 %-nál almasavat bontottunk.

-A palackozásig acél tartályban tároltuk. Hordós érlelést nem kapott.

-2016. február 29-én palackoztuk.