Cuvée 7
Villány / 2013

Cabernet sauvignon (60%), cabernet franc (25%), merlot (15%)  házasítása.

A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal. Határozottan mutatkozik be: feketebogyós gyümölcsök, sötét csoki, mély balzsamosság, pörkölt dió, szantálfa és feketebors. Kidolgozott, de nem óriási test szép arányokkal. Kerek tanninok és kortyában megint játékos, finoman édes, modenai ecet – balzsamosság.

Sokat várunk tőle, izgalmas egyéniség, benne a villányi életigenlés, amit úgy szeretünk.

Alk.: 14.5%, sav: 5.5 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Ördögárok, Konkoly és Kopár-dűlők (Villány).

Szüret ideje: 2013. október 9-26.

Az év:

Ilyet még nem látott a világ: április elején még országosan havazott, tényleg az egész március téli hónappá vedlett vissza.

Utána gondoltuk, hogy behozza a természet a lemaradást, ennek ellenére döcögős lett a folytatás is. Hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére – a korábban virágzó fajták esetében ez még ugyan szépen végbement. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Viszont a beköszöntő hidegfront a CF-KF virágzását tönkretette, elhúzódott majdnem 3 hétig. Sajnos ezek lettek a vesztes fajták az évjáratban mind mennyiségben (KF), mind minőségben (CF). Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a CS, SY szépen kötött, forró száraz nyár érkezett, de a lemaradás sajnos így is lemaradás maradt. Betegségek „csak” a szokásos nyomás alatt tartottak minket.

A késői zöldválogatást nem végeztük el a tavalyi hibákból tanulva, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a tavaszi kalamajkák miatt későbbre tolódott 7-10 nappal. Idegőrlő várakozással és ólmosan lassú előszüretekkel töltöttük a szeptember nagy részét tudva, hogy majd 4000 mázsa vörös alap vár még kint.

A napok meg nem lesznek hosszabbak.

Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. Nem volt mire várni, az eső és hideg után a szőlő esélyei az érésre nyilvánvalóvá váltak. A visszatérő langyos finom meleg őszi idő ugyan még sokat segített a későn érő és ellenálló Cabernet fajtáknak, de mentünk előre, menekítettük a termést a botrytis karmából.

Így végül a beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. A válogatás szerepe nagyon felértékelődött. Fogyasztóbarát – élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek, ahol a legvégére az alkoholok is a világ elvárása szerint alakultak.

Borászat:

Alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás.

A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel, illetve spontán flórával erjesztettünk. A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

Préselés előtt még tartályban beoltással / vagy hagyományosan hordóban történt a teljes almasavbontás.

17 hónapig volt francia hordóban, melyből 36% volt első töltésű.

2015. júniusában palackoztuk.