Cuvée 7
Siklós / 2013

Merlot (65%) és cabernet franc (35%) házasítása.

A pohárban rubinpiros, lila bevillanásokkal. Elegáns és vagány egyszerre: a szeder és fekete cseresznye a szájban finom dohány, fehérbors és gyömbér tónusokkal egészül ki. Jó test, selymes, sima tanninok, koncentrált savak és hosszú, fűszeres útóíz.Sok kalandja lesz, reményeink szerint megbecsüli magát és egyensúlyát megtartva, szépen fejlődik majd.

Alk.: 14%, sav: 5.8 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Siklós, Makár és Zuhánya-dűlők.

Szüret ideje: 2013. október 9-26.

Az év:

Ilyet még nem látott a világ: április elején még országosan havazott, tényleg az egész március téli hónappá vedlett vissza.

Utána gondoltuk, hogy behozza a természet a lemaradást, ennek ellenére döcögős lett a folytatás is. Hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére – a korábban virágzó fajták esetében ez még ugyan szépen végbement. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Viszont a beköszöntő hidegfront a CF-KF virágzását tönkretette, elhúzódott majdnem 3 hétig. Sajnos ezek lettek a vesztes fajták az évjáratban mind mennyiségben (KF), mind minőségben (CF). Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a CS, SY szépen kötött, forró száraz nyár érkezett, de a lemaradás sajnos így is lemaradás maradt. Betegségek „csak” a szokásos nyomás alatt tartottak minket.

A késői zöldválogatást nem végeztük el a tavalyi hibákból tanulva, hiszen a korai fajtákat a tavalyi évhez hasonlóan már majdnem augusztusban szedni lehetett. A kékszőlők, rosé alapok szürete a tavaszi kalamajkák miatt későbbre tolódott 7-10 nappal. Idegőrlő várakozással és ólmosan lassú előszüretekkel töltöttük a szeptember nagy részét tudva, hogy majd 4000 mázsa vörös alap vár még kint.

A napok meg nem lesznek hosszabbak.

Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. Nem volt mire várni, az eső és hideg után a szőlő esélyei az érésre nyilvánvalóvá váltak. A visszatérő langyos finom meleg őszi idő ugyan még sokat segített a későn érő és ellenálló Cabernet fajtáknak, de mentünk előre, menekítettük a termést a botrytis karmából.

Így végül a beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett. A válogatás szerepe nagyon felértékelődött. Fogyasztóbarát – élénk aroma/íz gazdag borok születtek, elegáns és sokáig élő tételek, ahol a legvégére az alkoholok is a világ elvárása szerint alakultak.

Borászat:

Alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás.

A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel, illetve spontán flórával erjesztettünk. A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

Préselés előtt még tartályban beoltással / vagy hagyományosan hordóban történt a teljes almasavbontás.

17 hónapig volt francia hordóban, melyből 32% volt első töltésű.

2015. júliusában palackoztuk.