Cuvée 7
Villány / 2012

Cabernet Sauvignon (55%), cabernet franc (30%) és merlot (15%) házasítása.

Gyönyörű sötétvörös szín, mély tónussal. Illata intenzív, mélyről jövő és lassan szétáradó; finom kakaópor és földes jegyekkel. Érett maszkulin illata  idővel egyre komplexebbé válik és új jegyeket mutat, cassist és feketeszedret.

Jól szerkezetű, erőteljes és arányos bor, hosszú kortyában finom tanninokkal.

Sok ideje van még, ám a melegebb évjárat miatt hamarabb kerül majd csúcsformába, mint elődei.

Alkohol: 15%, sav: 6,14%, pH: 3,46

Termőterület:

Dűlők: Ördögárok, Konkoly és Kopár-dűlők (Villány).

Az év:

Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan elér: az idei évjárat olyan izgalmakkal fűszerezetten telt, hogy véletlenül se gondolhattuk rutinszerű csuklógyakorlatnak a szőlőművelést.

A januári nagyon enyhe időt (16 ºC Vince-napon) és a februári komoly fagyokat megsínylették egyes területek.  Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott, ellenben a folytatás szépen alakult; május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. Csakhogy a nyár nem akart abbamaradni egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem , vagy ha mégis, akkor jeget hozott. Persze mi is kaptunk belőle itt-ott a villányi területeken!

A  természet ilyenkor rákapcsol és behozza a lemaradásokat, hát így történt most is. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében, a  korai fajták ellenben megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot,  nagyon korai szüretet hozva. A nagybor-alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk. Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására, úgy tűnik, sikerrel.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi és kézi bogyóválogatás.

A tiszta egészséges szemeket az erjesztőtartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel, illetve spontán flórával erjesztettünk.

A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

A teljes almasavbontás  préselés előtt részben beoltva, részben természetes módon történt.

85% használt, 15% új francia hordóban érett 17 hónapig.

A bort 2014. június 19-23. között palackoztuk.