Cuvée 7
Siklós / 2012

Merlot (70%) és cabernet franc (30%)  házasítása.

Mélyvörös,  intenzív és  elegáns nyitó illatokkal. Ahogy levegőt kap, finom csokoládé és hordójegyek mutatkoznak, aztán indul a gyümölcs: pirosribizli, áfonya, aszalt szilva, kandírozott meggy. Kortya bársonyos és finom, elegánsan tetőzik és szépen kitart.   Klassz sav-tanninszerkezetű, fiatal bor. Sok ideje van még, a merlot dominancia miatt korábban kerül majd csúcsformába, mint villányi párja.

Alkohol: 15%, sav: 6,4%, pH: 3,41

Termőterület:

Dűlők: Siklós, Makár és Zuhánya-dűlők.

Az év:

Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan elér: az idei évjárat olyan izgalmakkal fűszerezetten telt, hogy véletlenül se gondolhattuk rutinszerű csuklógyakorlatnak a szőlőművelést.

A januári nagyon enyhe időt (16 ºC Vince-napon) és a februári komoly fagyokat megsínylették egyes területek.  Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az elhúzódott, ellenben a folytatás szépen alakult; május végétől hosszú, meleg nyári napos idők következtek. Csakhogy a nyár nem akart abbamaradni egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem , vagy ha mégis, akkor jeget hozott. Persze mi is kaptunk belőle itt-ott a villányi területeken!

A  természet ilyenkor rákapcsol és behozza a lemaradásokat, hát így történt most is. A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében, a  korai fajták ellenben megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot,  nagyon korai szüretet hozva. A nagybor-alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk, szedhető szőlőt találtunk. Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására, úgy tűnik, sikerrel.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi és kézi bogyóválogatás.

A tiszta egészséges szemeket az erjesztőtartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel erjesztettünk.

A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap volt,  körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

A teljes almasavbontás  préselés előtt részben beoltva, részben természetes módon történt.

75% használt, 25% új francia hordóban érett 17 hónapig.

A bort 2014. június 19-23. között palackoztuk.