Cuvée 5
Villány / 2011

Cabernet franc (34%), merlot (34%) és cabernet sauvignon (32%) házasítása.

„Orrában fekete cseresznye és érett aszaltszilva szép gyümöcssavakkal és kerek tanninokkal. A szájban tisztaság és finom egyensúly némi finom csokoládéval.

Klasszikus újvilági bordói házasítás, mondhatnánk rá, de gyümölcsprofilja finoman és egyértelműen európai. Sok ideje van még, izgalmas lesz megtapasztalni hova tart. Komoly ígéret.” (Christopher Burr, MW)

Alkohol: 15%, sav: 5.2 g/l.

Termőterület:

Dűlők: a siklósi Makár (Merlot, Cabernet Franc), valamint a villányi Konkoly és Ördögárok (Cabernet Sauvignon).

Az év:

Maga volt a terápia a komoly kihívásokkal teletűzdelt 2010 és a hektikus 2009 után. A fiatal telepítések egyenetlen tőkéi is végre beértek, megerősödtek és magukra találtak. Ebben az évben szüreteltünk először egészen kiemelkedő minőségű cabernet sauvignon-t az Ördögárokban.

Jó időben történt a rügyfakadás, késői fagyok nem tettek kárt az ültetvényekben. Változatos, esővel tarkított volt a tavasz, aztán beköszöntött a jó idő. Ez “meghúzta” a szőlőt a korai hajtásnövekedés fázisában, közben pedig elegendő nedvesség maradt a talajban a fejlődéshez.

A folytatás is ötcsillagos volt, napsütéses és szellős idő a virágzáskor. A hosszú periódus alatt az egyes szőlőfajták szépen kötődtek, előrevetítve a jó szüret lehetőségét. Később sem tört meg a lendület, a július közepi zsendülés indulásától az érés szépen lassan, de kiegyenlítetten haladt. A hónap utolsó hete szeles volt, ami enyhe vízhiányt idézett elő. Ez nem feltétlenül hendikep a nagyborok esetében, segíti az aromák szintézisét. A hosszú, meleg nyárutó az éjjel már hűs októberrel együtt nagyot alkotott: november elejére végeztünk a szürettel és nem akármilyen minőség került feldolgozásra.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürtválogatása, majd gépi- és kézi bogyóválogatás után az egészséges szemeket az erjesztő tartályban háromnapos áztatás után felmelegítettük, és hagytuk az alkoholos erjesztést spontán végbemenni.

A cefrével való teljes kontaktidő 28-30 nap volt, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk a finom gyümölcsaromák kinyerése érdekében.

Préselés után hordóban történt a teljes almasavbontás.

Tizenkilenc hónapig érleltük 95% új, 5% használt francia hordóban.