Cuvée 13
Villány / 2014

Syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. Szép rubinvörös, vagány lila karimával.  Fűszeres, könnyű, mégis sokrétegű illat – hordófűszerek, tarkabors –  málna, piros ribizli, csipkebogyó és szegfűszeg. Kerek tanninok, könnyű korty és tiszta, visszafogott, kedves villányiság.

Alkohol: 13.5%, sav: 5.6 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Villány, Siklós.

Szüret időpontja: 2014. 10. 01. – 2012. 10. 28.

Az év:

2014 enyhe telet hozott, ami előrevetített egy hűvösebb nyarat. A szezon elején, a rügyfakadás, hajtásnövekedés fázisában szépen, az elvárásoknak megfelelően alakult az időjárás, de az előző évhez hasonlóan hűvös, késői tavaszi idő alakult ki a virágzási időszak közepére.  A korábban virágzó fajták esetében (merlot, portugieser, pinot noir) gyönyörű, gazdag fürtöket nevelt a szőlő. A beköszöntő hidegfront azonban a cabernet franc és kékfrankos virágzását megnehezítette és ismét elhúzódóvá tette.  Sajnos ezen  fajták idén mennyiségben az elvárások alatt tudtak teljesíteni. Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a  cabernet sauvignon és a syrah szépen kötött, szép termésnek adva lehetőséget. A nagyon csapadékos nyár miatt extrém erős gombafertőzési nyomás alatt volt majd az egész ország. A zöldmunkát és növényvédelmet nagy felkészültség mellett is szinte lehetetlen volt elégszer és időben elvégezni. Nem tapasztaltunk olyat ezidáig, hogy a botrytis itt-ott megjelent volna a fürtkezdeményekben zsendülés tájékán. A rozé alapok és kékszőlők előszürete több kisebb hullámban történt az egészségi állapottól függően. A sűrű  területbejárásoknak köszönhetően sokszor célravezető, de prompt döntések alapján kellett szervezni a betakarítást, ami segített elkerülni a termés gyors degradálódását. Az szeptember – októberi időjárás sem hozott nagyságrendileg pozitív változásokat. A   a további esőzések miatt folyamatos kellett legyen a munka. A ritkán előbújó nap és esetenként langyos őszi idő ennek ellenére még sokat segített a későn érő és ellenállóbb cabernet  fajtáknak.  Így a beérkezett szőlő végül alapos válogatás után tiszta,  könnyű borok alapja lett. Reményeink szerint jó ívű, jó savú élénk és zamatgazdag borok születnek 2014-ből.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürtválogatású, majd gépi és kézi bogyóválogatáson is átment.

A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztőtartályban röviden áztattuk, azután fajélesztős beoltás, majd almasavbontó kultúrával történő ráoltás következett.

A cefrével való teljes kontaktidő 20 – 24 nap volt,  körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

Érlelés: 8% újhordóban,  92% használt francia hordóban 4 hónapon át.

2015. június 6-20. között került palackba.