Cuvée 13
Villány / 2015

Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot és Cabernet Franc házasítása. Friss bíborvörös. Illatában málna és ribizli, kortyában a meggy és cseresznye. Tiszta, egyszerű, finom bor hosszú, de könnyed lecsengéssel.

Alk.: 13.5%  sav: 6.0 g/l

Termőterület:

Dűlők: Villány, Siklós.

Az év:

A 2014-es évjárat sok esővel zárta az évet, a tél is enyhe volt, sok nedvesség maradt a talajban. Az áttelelő tavaszi fertőzésekre így számítani lehetett, ami enyhe lisztharmat formájában néhány területen meg is mutatkozott. A tavasz megint nagyon rövid volt, egy könnyebb márciusi jégesővel és a májusi hűvös időjárással kiegészítve. Ezek a virágzást ettől függetlenül nem zavarták meg, a terméskötődés kiváló volt. Nyáron és kora ősszel is nagy forrósággal, hosszan tartó szárazsággal tett minket próbára az évjárat. Szerencsére aszályos tünetek és károk nélkül egyenletesen, majd szinte tökéletesen zajlott a szőlő zsendülése és érése.

Az átlagon felüli termésátlagok itt már megmutatták magukat.

Ugyan korai szüretet vártunk, de a szeptemberi esőzések „normalizálták” a munka ütemezését, amit jó termésátlagokkal és kiemelkedő minőséggel zártunk. Kiváló szerkezetű, izgalmasan gyümölcsös, kiegyensúlyozott borok születtek igen jó érlelési potenciállal.

Borászat:

A főként kézzel szüretelt, majd gépi válogatáson átment szőlő 3 napos hidegáztatásával, és 1 hónapos tartályos erjesztésével értük el a finom gyümölcsaromák megőrzését. 4-6 hónapig érett másod és harmadtöltésű francia hordókban.