Cuvée 113
Tokaj / 2015

Illatában friss szőlő és trópusi gyümölcsök, főleg mangó és ananász, finom kis mentolosság kíséretében. Szájban kerek, hosszú lefutású finom ásványossággal, sárgadinnye és aszalt kajszibarack felhangokkal.

Összetétel: hárslevelű 21%, furmint 24%, chardonnay 36 %, sauvignon blanc 3 %, sárgauskotály 16 %.

Alkohol: 13.5 %, Sav: 5.8 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Vegyes, telepítések: 1950-2007

Az év:

Az év leghidegebb heteivel indult a január. A rügypattanás március végén, a fakadás április közepén történt. Májusban 35-50 mm csapadék hullott, ami elegendő volt a megfelelő hajtásnövekedéshez. Május végén elkezdődött a felmelegedés, virágzáskor optimális volt a hőmérséklet, ezt eredményezte a szinte hibátlan kötődést. Viszont a forróság nem ért véget, egészen szeptember közepéig. A hőmérséklet csúcsa 39 °C volt. A nagy meleggel persze a szárazság is együtt járt, és a csapadék hiánya miatt a hajtások növekedési ereje lelassult és sajnos megjelent a lisztharmat is. A 2015. évi csapadékmennyiség kb. 400 mm volt, ráadásul a fele már a szüret megkezdése után érkezett.

A sok késői csapadék miatt az aszútól elbúcsúzhattunk, viszont a száraz borokhoz szüretelt szőlő egészséges volt. Az augusztusi forróság nagyon gyors érést hozott, ez sajnos nem tett jót a savaknak. Bizonyos tételeknél almasavat bontottunk a végső harmónia beállításához.

Kései szüretelésű borhoz tudtunk alapokat szüretelni, de többre nem volt képes az évjárat.

Borászat:

Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, majd néhány órás cefreáztatást követően préseltük. -Ülepítés után fajélesztős beoltás következett, tartályban 18oC-on erjesztettük; finomseprőn tartottuk a tartályos esetében 1 hónapig, a hordóban pedig 4 hónapig.

A kétszer fejtett bort május végén házasítottuk.

Palackozás ideje: 2015.07.28